BIH

Đonlagić: Država je svojim ponašanjem odavno poslala poruku sportistima i uspješnim ljudima da ne brine za njih

A. Kuburović

S. D./R. Be.

31.1.2018

23.02 Glasanjem o tačkama dnevnog reda okončana je 56. sjednica Predstavničkog doma, a naredna zakazana za 20. februar.

22.21 Nakon jednosatne pauze, nastavljena je 56. sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Preostala je još jedna tačka dnevnog reda, a radi se o razmatranju materijala s oznakom "povjerljivo".

Javnost je isključena iz ove rasprave, a tokom pauze obavljen je Kontra-diverzioni pregled, kako bi se utvrdilo da nema uređaja koji bi eventualno snimili raspravu.

Nakon okončanja diskusije, uslijedilo je glasanje.

21.16 Nakon što je objedinjena rasprava o tačkama od 20 do 29, predsjedavajuća Predstavničkog doma PS BiH Borjana Krišoto dala je jednosatnu pauzu.

Pred poslanicima je preostala rasprava o posljednjoj tački dnevnog reda, odnosno razmatranje materijala sa oznakom "povjerljivo".

Iz rasprave o ovom materijalu bit će isključena javnost i zabranjeno je iznošenje materijala.

Lazar Prodanović (SNSD) predložio je da pauza traje 15 minuta, te da se Dom nakon toga izjašnjava o današnjim tačkama, a da posljednja tačka bude prebačena na narednu sjednicu.

Na kraju je ipak proglašena jednosatna pauza.

21.02 Nadam se da će Strategija u ovom obliku omogućiti otvaranje procesa i pozicija o kojima sanjamo. Ruralni razvoj nije samo poljoprivreda, jer ruralni razvoj znači mnogo više - poručio je Nikola Lovrinović (HDZ BiH).

Lovrinović je predložio dva zaključka, prvi da Vijeće ministara BiH najkasnije do 30. juna informiše ovaj dom o učincima Strategije, a drugi da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u roku 60 dana proanalizira diskusije o ovoj temi i njima dopuni Strategiju.

Poslanik SBB-a Fehim škaljić kazao je da ovaj dokument treba usvojiti.

- Ovo je okvirni dokument. Ovu oblast do sada nismo imali reguliranu i zato Strategiju treba podržati - mišljenja je Škaljić.

Rasprava o ovoj tački dnevnog reda je iscrpljena.

20.51 Okončana je rasprava o ovoj tački dnevnog reda.

Nije bilo rasprave o  Izvještaju Zajedničke komisije oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Momčilo Novaković.

Pred poslanicima je rasprava o Prijedlogu strateškog plana ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine (2018–2021.) – okvirni dokument, materijal Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

20.44  Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja stupio je na snagu 1. januara i ne vidim načina da se dopunama Zakona rok može produžiti do 2028. - rekao je Arnaut, tokom rasprave o Izvještaju Zajedničke komisije oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

Dodao je da je do ovakve situacije došlo i zbog odbijanja predsjedavajuće PD PSBiH da sazove sjednicu prije Nove godine.

- Svi koji operiraju te farme krše zakon. Mnogi će kršiti zakon sve dok se ne objavi u Službenim novinama - poručio je Arnaut.

20.34 Salko Sokolović iz Nezavisnog bloka rekao je da ovo nije prijenos nadležnosti, jer je ovaj prijedlog dopuna zakona usklađivanje s propisom EU.

Damir Arnaut, poslanik SBB-a, je napomenuo da je rasprava mogla ići u pravom smjeru, ali nije, jer su se poslanici previše bavili primjerima kako je drugdje, a nisu gledali kako je to definirano u Ustavu BiH.

- Član 3 1(h) Ustava BiH kaže da je isključiva nadležnost BiH uspostavljanje i funkcioniranje zajedničkih komunikacijskih sredstava. Ta sredstva ne mogu funkcionirati ukoliko to ne primijenite u praksi, rekao je Arnaut.

Dodaje da je broj 112 zajednički za veći dio evropskog kontinenta.

- Ustav neće reći da je isključiva nadležost BiH da uspostavi taj broj, ali iz primjene nadležnosti jasno je da je to ovlast koju imaju institucije BiH. Zakon je u potpunosti usklađen s Ustavom BiH, a PSBiH je ovaj prijedlog stavila u razmatranje u skladu s Ustavom. Pominjanje primjera vodi nas u pogrešnom pravcu. Standard BiH uvijek treba biti kako je to riješeno našim sistemom. Institucije BiH su apsolutno jedine koje imaju pravo uspostaviti ovaj sistem i svako odstupanje je derogiranje naših institucija- poručio je Arnaut.

Okončana je rasprava o ovoj tački dnevnog reda, a poslanici trenutno raspravljaju o Izvještaju Zajedničke komisije oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, čiji je predlagač Predrag Kožul (HDZ BiH).

20.19 Ne pitaju povrijeđeni u nesrećama koji je broj, nego zovu 112, tako je u Italiji, Španiji... Vi ste dobili pogrešno uputstvo. Jasno mi je da nećete broj koji ima FBiH, ali mi nije jasno da nećete broj koji koristi Srbija - kazao je Saša Magazinović, obraćajući se poslanicima SNSD-a.

Mladen Bosić (SDS) kazao je da mnogi ne poznaju kako funkcionira ovaj sistem.

- Ovo je jedna od evropskih normi i čista standardizacija radi građana, da lakše pamte broj koji mogu da pamte i pozovu u hitnim situacijama. Protivljenje ovom zakonu je politikanstvo, kojim neki pokazuju kako brane interese RS - poručio je Bosić.

20.11 Raspravu o Prijedlogu zakona o dopunama zakona o komunikacijama obilježila je žestoka rasprava poslanika SNSD-a i SDS-a.

Dušanka Majkić (SNSD) kazala je da bi usvajanje ovog zakona značilo još jedan prijenos nadležnosti, na šta su reagirali Momčilo Novaković (SDS), Saša Magazinović (SDP BiH) i Aleksandra Pandurević (SDS).

Novaković je kazao da u ovom prijedlogu zakona nema prijenosa nadležnosti, a da je bilo mnogo zakona koje je SNSD podržao, a u kojima su prenesene nadležnosti.

Magazinović je dodao da dopuna ovog zakona omogućava BiH nešto što imaju zemlje okruženja i Evrope.

Pandurević je žestoko reagirala na raspravu Dušanke Majkić, kazavši, između ostalog, da će skočiti sa zgrade Parlamenta ako se pronađe prijenos nadležnosti na nivo BiH.

Dodala je da su usvojeni svi amandmani Ministarstva saobraćaja RS i da su oni prepisani u prijedlog dopuna ovog zakona.

Rasprava je još u toku.

19.54 Nakon pauze koju je tražio Klub SBB-a, nastavljena je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

- Pauzu smo tražili radi konsultacija, jer nam je rečeno da će Predstavnički dom danas raditi do 19 sati, a ne vjerujem da ćemo danas stići završiti sjednicu na čijem je redu 30 tačaka - kazao je Đonlagić, obrazlažući razloge zbog kojih je ovaj klub tražio pauzu.

Poslanici trenutno razmatraju Prijedlog zakoma o dopunama Zakona o komunikacijama, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

19.42 Poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH prihvatili su inicijativu Mirsada Đonlagića, predsjedavajućeg Kluba poslanika SBB-a, da ovaj dom uputi čestitku Jasminku Haliloviću, prvom državljaninu BiH koji je uvršten na tradicionalnu listu mladih lidera "30 ispod 30" prestižnoga magazina "Forbes".

Đonlagić je ocijenio da je o ovoj temi trebalo raspravljati u okviru posebne tačke dnevnog reda današnje sjednice, no većina poslanika je to odbila.

Istakao je da je država BiH svojim ponašanjem odavno poslala poruku sportistima i uspješnim ljudima u ovoj zemlji da ne brine za njih.

Inače, Predstavnički dom danas na ranijoj sjednici nije usvojio Prijedlog zakona o dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH, čiji je predlagač Mirsad Đonlagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.