BIH

Predstavnički dom podržao uspostavljanje jedinstvenog broja za hitne slučajeve 112, poslanici SNSD-a ga okarakterizirali kao prijenos nadležnosti

A. Kuburović

Piše: R. Be.

31.1.2018

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine.   

Ovaj zakon usvojen je u drugom čitanju, a njime su izjednačeni koeficijenti za obračun plata zaposlenicima.

Također, podršku je dobio i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vazduhoplovstvu Bosne i Hercegovine. 

Poslanici nisu podržali negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet, zbog čega se obustavlja dalji zakonodavni postupak kada je riječ o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine. 

Usvojen je prijedlog poslanika Dаmira Аrnаuta, Bоrislаva Bојića, Hаzima Rаnčića, Јаsmina Еmrića, Diаne Zеlеnike, Sаše Маgаzinоvića, Sеnаda Šеpića i Мајe Gаsаl-Vrаžаlicа, kojim je dat novi rok za dostavlјanje Mišljenja o Priјеdlоgu zаkоnа о sprеčаvаnju sukоbа intеrеsа u instituciјаmа Bоsnе i Hеrcеgоvinе.   

Zaključkom je odlučeno da je rok Vijeću ministara BiH, Centralnoj izbornoj komisiji i Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije dok ne dostave mišljenja.  Time je odobreno Predstavnički dom odobrio je produženje roka Ustavnopravnoj komisiji za dostavljanje novog mišljenja o Prijedlogu zakona o sukobu interesa dok institucije ne dostave mišljenje.

U prvom čitanju podržan je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o komunikacijama, kojim se na teritoriji BiH utvrđuje jedinstveni broj 112 za hitne slučajeve. 

Tokom rasprave o ovom prijedlogu zakona poslanici SNSD-a i SDS-a vodili su žestoku diskusiju. Iz SNSD-a su tvrdili da je ovo prijenos nadležnosti, dok su iz SDS-a poručivali da se radi o primjenjivanju evropskih standarda i da je resorno ministarstvo RS dalo podršku ovom zakonu, nakon što su usvojeni amandmani tog ministarstva. 

Nije usvojeno negativno mišljenje Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost o Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH, te je zatraženo da Komisija dostavi novo mišljenje. 

Također, podržan je i usaglašeni tekst Izvještaja Zajedničke komisije oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, što znači da će uzgoj životinja radi krzna biti omogućen do 2028. godine. 

Poslanici su podržali Prijedlog strateškog plana ruralnog razvoja BiH za period od 2018. do 2021. godine, koji je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a čime se ispunjava uvjet za pristup BiH evropskim fondovima. 

Podršku poslanika dobio je prijedlog poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB) Mirsada Đonlagića da Predstavnički dom čestita direktoru Muzeja ratnog djetinjstva Jasminku Haliloviću koji je uvršten na Forbesovu listu mladih lidera "30 ispod 30", te da Vijeće ministara BiH organizira prijem u njegovu čast. 

K znanju je primljena Informacija o napretku u procesu ispunjavanja uvjeta BiH na evropskom putu te Izvještaj o realiziranju Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz Izvještaja o BiH za 2016. godinu za period od januara do juna 2017. godine

Usvojen je i zaključak Aleksandre Pandurević (SDS) da Ministarstvo civilnih poslova Predstavničkom domu dostavi sve informacije o pokušajima javnih nabavka pasoških knjižica od 2015. godina do danas i eventualnim sudskim postupcima u vezi s tim.

K znanju je primljen Godišnji plan obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga BiH u inozemstvu za 2018. godinu te je data saglasnost na potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma. 

Poslanici su danas dali saglasnost na ratifikaciju više sporazuma. 

Na današnjoj sjednici usvojen je i materijal s oznakom "povjerljivo", a tokom rasprave o ovom materijalu javnost je bila isključena. 

Time je okončana današnja sjednica, a naredna zakazana za 20. februar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.