BIH

GS: Bosanci i Hercegovci neće biti građani drugog reda u svojoj zemlji

Avaz.ba

1.2.2018

Građanski savez smatra da je jedina funkcija "briselskih pregovora" sa Žan-Klodom Junkerom (Jean-Claude Juncker), predsjednikom Evropske komisije i predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Žozefom Dolom (Joseph Daulom), na koje je otputovalo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, zavrtanje ruku članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda Bošnjaka, s ciljem prihvatanja HDZ-ovog rasističkog prijedloga izmjena Izbornog zakona, i uspostava trajne diktature političke manjine nad političkom većinom u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Građanskog saveza.

Mi u Građanskom savezu, kao i većina građana Bosne i Hercegovine, nemamo nikakve dileme oko toga da su evropske birokrate, pogotovo nakon talasa jačanja radikalne desnice u Evropi, spremne kao "rješenje" ponuditi koncept o različitoj vrijednosti glasa, po kojemu je glas muslimana (Bošnjaka) višestruko manje vredniji nego glas HDZ-ovih Hrvata ili glas SNSD-ovih Srba, koje ovom prilikom u Briselu zastupa Mladen Ivanić.

Građanski savez nikada neće odstupiti od svog principa da glas svakog građanina ove zemlje mora vrijediti jednako na svakom pedlju Bosne i Hercegovine, ma koliko se Dragan Čović i njegovi "pučani" trudili da provedu daljnju podjelu zemlje evropskom mimikrijom.

Kao što su evropske birokrate od 1992. do 1995. godine bile spremne mirno posmatrati agresiju na Bosnu i Hercegovinu, masovne progone, udružene zločinačke poduhvate i genocid, tako su danas još spremniji da, nasuprot svim temeljnim demokratskim principima, podrže rješenja koja vode nametanju etničkog izbornog modela.

GS upozorava i podsjeća člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka da građani Bosne i Hercegovine ni pred tenkovima Janka Bobetka, Gojka Šuška i Franje Tuđmana 1993. i 1994. godine nisu pristali da budu ugnjeteni u svojoj zemlji i nisu, pored nijemog posmatranja Evropske zajednice, pristali na podjelu države, trajno potčinjavanje i aparthejd.

Izetbegović bi morao znati da se s takvim "rješenjem" ne bi trebao ni vraćati u Bosnu i Hercegovinu.

Izetbegović je pred jasnim izborom. Da li da uprkos svim demokratskim postulatima pristane na nedemokratska rješenja ili da jasno poruči da niko na početku dvadeset i prvog stoljeća većinu građana Bosne i Hercegovine ne može tretirati kao nižu rasu, saopćeno je iz Građanskog saveza.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.