BIH

Eurostat pojasnio posljedice izdajničkog poteza: Zvizdić je ugrozio vjerodostojnost odgovora na Upitnik

Piše: K. KEŠMER

1.2.2018

Slanjem nezvaničnih rezultata popisa stanovništva, koji nisu validni, u sklopu odgovora na Upitnik Evropske komisije može se ugroziti vjerodostojnost svih statističkih agencija i njihovih podataka! 

Nepriznati podaci

Upozorenje je to koje je na adresu „Dnevnog avaza“ stiglo iz krovne evropske institucije za statistiku, Eurostata, kao dopuna našeg ranijeg upita o skandaloznom postupku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, koji je pristao da se u odgovorima na Upitnik EK koriste i podaci koje je objavila RS, a koje nisu priznali ni Eurostat ni Ustavni sud BiH.

Iz do sada nepoznatih razloga, naime, Zvizdić je pristao na kompromis s vlastima RS da se koriste i podaci Zavoda za statistiku RS, prema kojima se broj stanovnika BiH umanjuje za 58.000!

Iz ove evropske institucije ranije nam je rečeno da su samo podaci koje su oni potvrdili zvanični podaci BiH koji trebaju biti korišteni kao službeni.

Nakon toga, kao dopuna iz Eurostata rečeno nam je da oni na upit dostavljaju svoju kvalifikaciju podataka, a u ovom slučaju kao validni su ocjenjeni oni koje je objavila Agencija za statistiku BiH.

- Svakako, odgovornost je na vlastima država da Evropskoj komisiji upute validne podatke. Međutim, ako su upućeni podaci koji ne ispunjavaju tražene kriterije, to može ugroziti vjerodostojnost cjelokupnog statističkog sistema i upućenih podataka – zaključili su iz Eurostata.

Negativne posljedice

Zvizdić je, dakle, svojim potezom ugrozio vjerodostojnost svih podataka koje će BiH uputiti kao odgovore na Upitnik EK, a kako će na njih reagirati Evropska komisija, ostaje da se vidi.

Na moguće negativne posljedice poteza predsjedavajućeg Vijeća ministara još su ranije upozorile i Federalna i Državna agencija za statistiku, kao i stručnjaci iz ove oblasti, ali Zvizdić nije odreagirao.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.