BIH

Visokopozicionirani službenici moraju znati da niko nije iznad zakona

Fena

1.2.2018

Evropska unija očekuje konkretna djela kada je u pitanju vladavina zakona u Bosni i Hercegovini - ukazala je danas u Banjoj Luci Mikela Matuela (Michaella Matuella), šefica Odjela za BiH i Albaniju pri Generalnoj direkciji za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije.

Naglasila je da sve nadležne institucije trebaju raditi na tom pitanju.

- Vladavina prava je u središtu procesa pristupanja neke zemlje Evropskoj uniji i zbog toga je uloga sudija i tužilaca velika, u smislu rezultata i odgovrnosti koje treba da postignu, kako za dobrobit građana BiH tako i kontekstu pristupanja zemlje Uniji - kazala je Matuela novinarima.

Ukazala je i na brojne izazove koje treba riješiti kako bi bh. pravosuđe bilo nezavisno i profesionalno te kako bi se proveo Akcioni plan za provođenje mjera povodom odluka Ustavnog suda BiH o kršenju prava na suđenje u razumnom roku te zaključci Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost (SPP) iz 2016. i 2017. godine.

- Postignut je određeni napredak i BiH se nalazi u ključnom trenutku, jer čeka mišljenja o zahtjevu za članstvo u EU, a sve će ovo biti reflektirano u mišljenju koje će Komisija dati - dodala je Matuela.

I zamjenik ambasadorice SAD u BiH Pol Horovic (Paul Horowitz) je u svom govoru na konferenciji "Pravosuđe - trenutno stanje i perspektiva s akcentom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala", ukazao da je broj predmeta s visokopozicionim zvaničnicima, koji su uspješno procesuirani u BiH, razočaravajuće nizak.

- Taj broj će nastaviti da pada, ukoliko se političarima dozvoli da ovladaju ili vrše utjecaj na pravosuđe – rekao je Horovic i naglasio da su hitno potrebni uspješni primjeri procesuiranja predmeta korupcije, organiziranog i privrednog kriminala.

Ponovio je da se takvim djelovanjem i procesuiranjem visokopozicionih službenika mora poručiti da – niko nije iznad zakona.

Horovic je ukazao i da su ključ za borbu protiv korupcije sudije i tužioci, odnosno njihova stručnost, profesionalizam i integritet.

- SAD su i dalje veoma zabrinute zbog političkog utjecaja koji je široko rasporostranjen unutar svake pore pravosuđa BiH. Zbog toga, SAD zajedno s građanima BiH rade na otklanjanju ovog negativnog utjecaja - naglasio je on.

Dvodnevnu konferenciju je organiziralo Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), u saradnji s Uredom Specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) i Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).

Riječ je o trećoj godišnjoj konferenciji na temu reforme pravosudnog sistema, koju VSTV BiH organizira u saradnji s EUSR-om i USAID-om.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.