BIH

Mladi u Zavidovićima posjetili vjerske objekte tokom "Dana otvorenih vrata"

Fena

1.2.2018

Mladi iz Zavidovića su tokom "Dana otvorenih vrata", održanom danas u okviru projekta PRO-Budućnost, posjetili Gradsku džamiju, hram Svetog Save i crkvu Svetog Josipa, gdje su ih vjerski službenici informirali o vjerskim objektima i dali im vlastiti osvrt na važnost izgradnje trajnog mira i jačanja povjerenja iz religijske perspektive.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići Izet ef. Čamdžić mladima je govorio o vjeri, vjerskim obredima u islamu, različitostima i sličnostima među religijama.

Kazao je da iščekuje dan kada se u BiH nećemo čuditi normalnim stvarima kao što je ovo druženje.

- Nije normalno da se ljubav prema svom iskazuje mržnjom prema drugima. Svaki dijalog je koristan, posebno u ovoj zemlji - istakao je imam.

Nakon posjete Gradskoj džamiji, mladi su posjetili hram Svetog Save, gdje ih je dočekao mjesni paroh protojerej Zoran Živković, koji ih je informirao o osnovnim podacima o crkvi i životu pravoslavnih vjernika, s akcentom na poštivanje različitosti.

- Važno je da smo upućeni na zajednički život, a da one koji nas žele rastaviti ostavimo po strani. Bog nam je dao sve, pa i bogatstvo različitost i trebamo to poštovati - poručio je Živković.

Učesnici "Dana otvorenih vrata" posjetili su i Jevrejsko groblje u Zavidovićima, gdje im je o samom groblju i životu Jevreja na području Zavidovića govorio profesor historije Damir Memić.

U crkvi Svetog Josipa mlade je dočekao župnik don Stipo Knežević, koji je govorio o životu katoličkih vjernika u Zavidovićima, funkcioniranju župe, suživotu i životu uopće. Posebno se osvrnuo na odlazak mladih.

- Više od 60 posto mladih želi da napusti našu zemlju, misleći da ih negdje tamo čeka sve, ali nije baš tako. Trebamo više poštovati sebe i svoje, ponositi se svojim i poštovati tuđe - kazao je don Knežević.

Mladi su, nakon "Dana otvorenih vrata", bili puni pozitivnih dojmova.

Pedagoginja u Mješovitoj srednjoj školi u Zavidovićima Nerminka Pašić kaže da je ovakav način upoznavanja s različitostima koristan za mlade.

- Svidjelo mi se kako je sve organizirano, i kako su mladi od vjerskih službenika mogli čuti mnogo toga korisnog, govorili su im o miru, poštivanju, toleranciji i zajedničkom životu, da vole svoje i poštuju tuđe, i to je nešto što mladi ljudi od njih treba da čuju - mišljenja je ona.

"Dan otvorenih vrata" održan je u organizaciji Međureligijskog vijeća u BiH, u okviru projekta PRO-Budućnost Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), koji realizira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji s Institutom za razvoj mladih KULT, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, Nansen dijalog centrom Mostar i Međureligijskim vijećem u BiH, saopćeno je iz CRS-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.