BIH

AFERA Elektroprivrede BiH: Bakirovom zetu naštiman posao od 21 milion KM?!

Državna firma raspisala poziv za izvođenje pripremnih radova za gradnju Bloka 7 TE Tuzla, gdje je potrebna zamjena i ugradnja novih cijevi

M. AŠČIĆ

2.2.2018

Državna kompanija „Elektroprivreda BiH“, s Bajazitom Jašarevićem na čelu, raspisala je krajem prošle godine tender za izvođenje pripremnih radova za gradnju Bloka 7 u TE Tuzla vrijedan 18 miliona maraka. Sa PDV-om vrijednost posla iznosi oko 21 milion maraka!

Žestoka lobiranja

Ugovor se odnosi na pripremu gradilišta za ovu višemilionsku investiciju, koju će finansirati kineska državna „Exim banka“, a kredit na period od 20 godina vraćati EPBiH.

Poziv za primanje ponuda za ovaj skupocjeni posao otvoren je do 6. februara, a tendersku dokumentaciju već su otkupile, kako nezvanično saznajemo, desetine privatnih kompanija. No, i prije raspisivanja tendera počela su žestoka lobiranja za ovaj posao. Stranačke veze i pritisci, tvrde naši sagovornici, krojili su i ovaj tender.

Tako su, prema tenderskoj dokumentaciji, za izvođenje pripremnih radova pod nazivom „građevinski radovi“ planirani i postavljanje i zamjena postojećih vodovodnih cijevi, produžetak postojećeg cjevovoda, obnova odvodnih kanala i oborinskih voda. Planirana je i ugradnja jednog cjevovodnog kraka za fabriku vode u Tuzli.

U tenderu se navodi da se traže vodovodne cijevi koje moraju imati unutrašnji premaz, s obzirom na to da će se morati transportirati voda za piće. Ovakve cijevi mogu isporučiti samo tri firme u BiH.

Kako naši sagovornici tvrde, ovaj, ali i još niz neuobičajenih zahtjeva u tenderu, koji su očito prilagođeni samo jednom ponuđaču, dokazuje ono što se od početka nagađalo, da je posao naštiman sarajevskoj firmi „Bihexo“, u vlasništvu zeta Bakira Izetbegovića Mirsada Berberovića, supruga Sabine Izetbegović-Berberović.

 Milionski poslovi

Ova firma dospjela je u centar skandala prošle godine, jer je otkriveno da je posljednjih nekoliko godina dobila od državnih firmi širom Federacije poslove u vrijednosti od oko 15 miliona maraka. Samo od sarajevskog „Vodovoda“ za isporuku cijevi za šest godina dobila je 13 miliona KM. Zbog štimanja tendera ovoj firmi, o čemu je naš list već pisao, Sarajevo je mjesecima bilo žedno!

Dobili nove unosne ugovore 

Prema dokumentima „Avaza“ i ugovora o dodjeli poslova, objavljenih u „Službenim novinama BiH“, kompanija „Bihexo“ nastavila je dobivati unosne ugovore od državnih javnih kompanija. Od 5. novembra do 1. decembra prošle godine dobila je nove poslove teške ukupno 166.426 KM. Sa PDV-om vrijednost ugovora iznosi 194.718 KM.

Samo ugovor s kompanijom „Sarajevogas“ za isporuku opreme za plinsku mrežu, potpisan 1. decembra prošle godine, a objavljen 15. decembra, iznosi 49.611 maraka.

Nadalje, „Bihexo“ je dobio ugovor i od visočke kompanije „Vodovod“ vrijedan 73.021 KM, a odnosi se na nabavku materijala za vodoinstalacije. Ugovor je potpisan 3. novembra 2017., a u „Službenim novinama BiH“ objavljen je 2. decembra 2017.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.