BIH

I danas bivši radnici "Hidrogradnje" pred Vladom FBiH: Blokada M-17 nije odobrena, planiraju štrajk glađu

M. R. S.

2.2.2018

Oko 50 bivših radnika sarajevske „Hidrogradnje“, koja je u stečaju, i danas protestira pred Vladom FBiH, gdje će biti i u ponedjeljak, umjesto planirane blokade magistrale M-17 kod kamenoloma u Hadžićima.

Od blokade magistrale su odustali jer im to, kako kažu, policija nije odobrila.

Oni traže osam plaća, koje im i pripadaju po Zakonu o stečaju, otpremnine, te staž za 272 radnika koji imaju uvjete za penzionisanje.

- Hoću svojih 40.000 KM koje mi se duguju za plaće i otpremnine da mogu djeci uzeti pasoš da idu odavde – kaže nam Edin Tuzlić, bivši radnik „Hidrogradnje“, i dodaje da mu se duguje i oko 100.000 KM za doprinose.

Njegova kolegica Fata Šačić ironično napominje da su radnici „Hidrogradnje“ najbogatiji ljudi u Sarajevu jer „nijedan nema ispod 130.000 KM potraživanja“.

- Ja sam 2016. godine napunila 40 godina staža. Sada se moram, maltene, tući s nekim da mi da penziju koja mi pripada – kaže Šačić.

Za utorak je planiran masovni štrajk glađu ako ne dođe do sastanka s predstavnicima Vlade FBiH i stečajnim upravnikom Zijadom Fazlagićem kako bi pokušali naći rješenje njihovih zahtjeva.

- Samo prebacuju lopticu, stečajni na premijera Fadila Novalića, Novalić na stečajnog – rekao je Meho Šabanović, jedan od predstavnika ovih radnika koji duže od dva mjeseca skoro svakodnevno dolaze pred zgradu Vlade FBiH u Sarajevu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.