BIH

Reagiranje iz UIO BiH: Nije poznato hoće li električna energija biti akcizni proizvod ili ne

Avaz.ba

2.2.2018

Uprava za indirektno oporezivanje BiH saopćila je danas da još uvijek nije poznato hoće li električna energija biti akcizni proizvod ili neće.

U cilju potpuno tačnog informisanja javnosti vezano za pripremu novog prijedloga Zakona o akcizama u Upravi za indirektno oporezivanje želimo naglasti da u okviru Twinning projekta u Upravi postoji radna grupa koja radi na pripremi pomenutog propisa, saopćili su iz UIO.

- Postojeći Zakon o akcizama u BiH u primjeni je od 2009. godine i isti nije usklađen sa direktivom EU. Zbog obaveze da BiH uskladi sve svoje propise sa legislativom EU, Uprava zajedno sa ekspertima iz EU priprema i novi prijedlog Zakona o akcizama koji će biti usklađen sa legislativom EU. Prijedlog novog Zakona o akcizama u BiH trebao bi biti završen do sredine godine, nakon čega će biti pripremljen i Pravilnik o primjeni Zakona o akcizama.

Usvajanje Zakona o akcizama prolazi kroz Upravni odbor UIO, Vijeće ministara BiH i Parlament BiH. Konačna verzija Zakona u smislu definisanja koji će proizvodi biti akcizni, kao i visina stopa akciza biće poznati onog trenutka kada Zakon o akcizama bude u proceduri. Iz tog razloga želimo jasno naglasiti da u ovom trenutku još uopšte nije poznato hoće li elektična energija biti akcizni proizvod ili neće. O tome će odluku donijeti ona tijela koja usvajaju pomenuti Zakon - navodi se u saopćenju UIO.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.