BIH

Institucije SAD u BiH podržavaju projekt gasovoda Južna interkonekcija

Fena

2.2.2018

U kompaniji "BH-Gas" danas je održan sastanak predstavnika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, USAID-a, EBRD-a i "BH-Gasa", u vezi učešća ovih institucija u realizaciji strateškog projekta izgradnje gasovoda Južna interkonekcija BiH – Hrvatska.

Vlada Federacije BiH je za projekt "BH-Gasa" Južna interkonekcija BiH – Hrvatska pravcem Zagvozd – Posušje – Novi Travnik – Travnik sa odvojkom za Mostar donijela zaključak o njegovom strateškom interesu za Federaciju BiH te zadužila resorno Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i "BH-Gas" da intenziviraju aktivnosti na njegovoj realizaciji.

Nakon što je za projekt Južne interkonekcije Evropska komisija odobrila grant-sredstva u okviru ConnecTA pretpristupnog fonda, u zadnjoj je fazi izrada sveobuhvatne analize troškova i koristi (CBA).

- Na današnjem sastanku potvrđena je podrška ovom projektu od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i USAID-a koji su spremni finansirati izradu sljedećeg nivoa tehničke dokumentacije, odnosno studije izvodljivosti, idejnog projekta i studije utjecaja na okolinu i društvo. Za tu namjenu već su osigurana grant-sredstva te pokrenute aktivnosti na pripremi dokumentacije - stoji u saopćenju.

Kako dodaju iz "BH-Gasa", veoma je važno istaći podršku projektu od Vlade Federacije BiH, te usku saradnju "BH-Gasa" sa EBRD-om koji je u fazi izrade tehničke dokumentacije kroz fondove EU i USAID.

Tokom sastanka predstavnici USAID-a i EBRD-a su istaknuli svoju privrženost realizaciji ovog strateškog projekta čiji značaj se ne ogleda samo u gasifikaciji novih područja unutar BiH, nego shvataju značaj ovog projekta prvenstveno radi osiguranja sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom postojećih potrošača u Federaciji BiH i BiH koja bi se postigla kroz diversifikaciju izvora i pravaca snabdijevanja prirodnim gasom. Projekt Južne interkonekcije je u direktnoj vezi s projektom izgradnje terminala na Krku i IAP projektom.

USAID i EBRD su,osim podrške ovom projektu, istaknuli važnost očuvanja i stabilizacije tržišta prirodnog gasa u Bosni i Hercegovini i stvaranja zakonskog okvira u BiH, te je u tom smislu razgovarano o tehničkoj pomoći USAID-a na transponovanju Trećeg energetskog paketa u punom obimu, saopćeno je iz "BH-Gasa".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.