BIH

Komarica ukazao na težak položaj katolika u banjalučkoj biskupiji

Fena

2.2.2018

Povodom medijskih napisa u vezi posjete ombudsmanki Jasminke Džumhur i Nives Jukić banjalučkom muftiji Osmanu Kozliću i banjalučkom biskupu Franji Komarici, Institucija ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine saopćila je danas da su na sastancima s muftijom i biskupom 25. januara razmijenjene informacije o ostvarivanju prava građana koji žive u Republici Srpskoj.

Osim o pravima na zaposlenje, gospodarskim i socijalnim, razgovarano je i o bezbjedonosnim aspektima, posebno u vezi sa sigurnošću povratnika.

Ombudsmankama je rečeno da se značajan broj građana islamske i katoličke vjeroispovijesti obraća Banjalučkom muftijstvu i Banjalučkoj biskupiji sa zahtjevima za ostvarivanje svojih prava vezano za zaposlenje i gospodarska i socijalna prava. Nives Jukić i Jasminka Džumhur su u razgovoru s vjerskim velikodostojnicima ukazale na sve modalitete pružanja besplatne pravne pomoći uključujući i postupak zaštite prava pred Institucijom ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Banjalučki biskup Franjo Komarica je posebno ukazao na težak socijalno-ekonomski položaj katolika u ovoj biskupiji, zbog čega je i pismeno i usmeno reagirao i upućivao apele na mnogobrojne adrese te posebno istaknuo važnost otkrivanja istine i procesuiranje predmeta koji se odnose na ubijene sveštenike, o čemu je ombudsmankama, odnosno Instituciji, poklonio i knjige koje svedoče o tomu.

S obzirom na ulogu vjerskih zajednica i ombudsmana u društvu, zaključeno je da postoji prostor i potreba za jačanjem međusobne suradnje sa svim vjerskim zajednicama uz uključivanje Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine.

- Niti jednom riječju biskup Komarica nije ukazivao na to, a što se već drugi put pojavljuje u medijima, da mnogi primjeri i ustaljena praksa kršenja mnogih ljudskih i građanskih prava katolika odnosno Hrvata s ovog područja ne stižu do središnjeg ureda u Sarajevu unatoč postojanju regionalnog ureda te institucije u Banjoj Luci.

U toku našeg razgovora, ovi navodi koji se sada pojavljuju u medijima nisu izneseni, a i da jesu, sigurno bismo reagirale i tražile pojašnjenje već u tijeku razgovora s uvaženim biskupom - navedeno je u saopćenju Institucije ombudsmena BiH.

- Naime, Institucija ombudsmana čije je sjedište u Banjoj Luci, a područni uredi u Sarajevu, Mostaru, Livnu i Brčkom, djeluje na cijelom području Bosne i Hercegovine, gdje se svi građani mogu obraćati neposredno ili posredno i u svom dosadašnjem iskustvu nikada nije imala takvih pritužbi. Očekujemo da ih uvaženi biskup Komarica javno demantira ili dokumentira - navedeno je također.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.