BIH

Agencija za rad i zapošljavanje BiH upozorila građane koji odlaze u Slovačku

Avaz.ba

2.2.2018

Informacija o prevarama prilikom zapošljavanja građana koji su otišli na rad u Slovačku Republiku stigla je putem Ministarstva vanjskih poslova BiH, obavijestila je građane Agencija za rad i zapošljavanje BiH. 

- Na osnovu dobivenih informacija, upozoravam naše građane da s posebnim oprezom pristupaju oglasima za zapošljavanje u Slovačkoj Republici zbog velikog broja prevara koje su se dogodile, a o čemu su prevareni građani informirali Ambasadu Bosne i Hercegovine u Pragu, koja nerezidentno pokriva Slovačku Republiku - saopćio je Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH. 

Direktor Bandić podsjetio je i da prilikom posredovanja u zapošljavanju novčana naknada za usluge posredovanja ne smije biti tražena od osoba koje se zapošljavaju te da kandidat od poslodavca mora dobiti ugovor o radu i radnu dozvole, kao i radnu vizu koja mu omogućava boravak u navedenoj državi. 

- Bez ovih dokumenata nije moguće zasnovati radni odnos u inozemstvu te savjetujem da se bez pribavljenih navedenih dokumenata ne odlazi na rad u inozemstvo jer se najvjerovatnije radi o prevari - pojasnio je Bandić.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH skreće pažnju da Bosna i Hercegovina sa ovom državom nema potpisan sporazum o zapošljavanju te da se zapošljavanje ne odvija putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH. 

- Savjetujemo građane koji žele otići na rad u inozemstvo da se za informacije obrate Agenciji za rad i zapošljavanje BiH kako bi dobili pouzdane informacije o mogućnostima i načinima zapošljavanja u inozemstvu - zaključeno je u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.