BIH

Snijeg zatrpao Krajinu, u Bihaću ne prestaje padati od jučer

Čitalac portala avaz.ba

Piše: R. Be.- A.Sadiković

3.2.2018

Foto A. Družanović


Snijeg od jučer ne prestaje padati na području grada Bihaća, a jutros izmjerena visina bijelog pokrivača iznosi 27 centimetara. Situacija u Cazinu je još teža, gdje je trenutna visina snijega 30 centimetara.

Sudeći prema prilikama u ovom krajiškom gradu, visina snijega mogla bi se ubrzo promijeniti, s obzirom na intenzitet padavina. 

U Sanskom Mostu izmjereno je 12 centimetara snježnog pokrivača. 

Vremenska prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda najavljuje da će danas snijeg, osim u Krajini, padati i na zapadnim i sjevernim područjima Bosne prije podne. Poslije podne pahulje  se mogu  očekivati i u centralnim i istočnim dijelovima naše zemlje. 

Vremenske neprilike na području USK prouzrokovale su velike probleme u saobraćaju, te snabdijevanju električnom energijom. 

Registrirano je više kvarova na elektroenergetskim mrežama u Cazinu, Velikoj Kladuši i Bužimu, dok je u jutarnjim satima veći dio bihaćkog gradskog područja bez napajanja električnom energijom. Razlozi - kvarovi na Gradskom stokilovoltnom dalekovodu i TS Bihać 2.

Prema podacima iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, u protekla 24 sata registrirana je čak 21 saobraćajna nesreća. Na svu sreću, nije bilo smrtno stradalih, niti teže povrijeđenih osoba.

Svi putevi trenutno su prohodni, međutim, saobraćaj se odvija otežano zbog zadržavanja snijega na cesti. Vozači se posebno pozivaju na oprez prilikom vožnje na putnim pravcima Bihać - Bosanska Krupa u kanjonu Une, te na magistralnom putu M-5 u rejonu Ripačkog klanca.

Zbog vremenskih neprilika na sjeverozapadu BiH, ali i u Republici Hrvatskoj - aktuelna je zabrana saobraćanja za teretna vozila iznad 7,5 tona. Inače, Bihać je od jučer među najhladnijim gradovima u državi, što potvrđuje podatak da se temperatura u posljednih 12 sati ne penje iznad nule. Vodostaj rijeke Une je 54 centimetara i u porastu je.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.