BIH

HSP smatra da bi se novi most u Mostaru trebao zvati po Blažu Kraljeviću

Fena

3.2.2018

Hrvatska stranka prava (HSP) saopćila je kako smatra da bi se novi most „Avenija - Sutina“ u Mostaru, koji će uskoro biti pušten u promet, trebao zvati po Blažu Kraljeviću, zapovjedniku HOS-a.

Iz te stranke navode kako je tomu razlog višestruk, a prije svega što je riječ o čovjeku koji je, kako ističu, dao život za poboljšanje bošnjačko-hrvatskih odnosa i koji je bio protiv rata Bošnjaka i Hrvata, odnosno jedinica Armije BiH (ABiH) i Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) te zbog toga izgubio život uz svoje suborce u Kruševu nadomak Mostara.

Bošnjaci i Hrvati su u historiji više puta bili na istim stranama, od Drugog svjetskog rata pa kroz komunizam i po Golom otoku i političkim kazamatima, do posljednjeg Domovinskog rata. Hrvati nikada neće imati prijatelja u Srbima, a svojom politikom su narušili odnose sa Bošnjacima, i zbog toga vidimo Blaža Kraljevića kao sponu daljnje gradnje boljih odnosa, i spajanja, ne samo dvije obale Neretve, nego i spajanja lijeve i desne strane Mostara u korist europskog puta BiH“, navode u HSP-u.

U toj stranci ističu kako prijedlog da se most zove „Studenski most“ smatraju neumjesnim.

- Mislimo da je svakome jasno da je riječ o nekim novim ili bolje rečeno starim ideologijama o tome kako su mladi, bratstvo i jedinstvo, zločinačkim stazama revolucije, itd., stvar dalekekomunističke prošlosti - navodi se u saopćenju.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.