BIH

Institucija ombudsmena o kršenju zakona: Sistem naplate RTV takse nije zakonit

RTV dom: Hoće li način naplate biti promijenjen

Piše: E. HALIMIĆ

3.2.2018

Način reguliranja naplate RTV takse uz račun za električnu energiju nije u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača u BiH, kao ni drugom potrošačkom legislativom, što ima za posljedicu kršenje osnovnih potrošačkih prava zagarantiranih zakonom, navodi se u saopćenju Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Odvojeni račun

Ombudsmani upozoravaju da je Zakon o zaštiti potrošača u BiH jasno definirao da se moraju dostaviti odvojeni računi za pružene usluge, dakle za isporuku energije, plina, grijanja, zatim telekomunikacijske, komunalne i druge usluge te RTV taksu.

U saopćenju se dodaje da je usluga isporuke električne energije u režimu ugovorenog odnosa, to jest da je potrošač s elektroprivrednim preduzećima zaključio ugovor o snabdijevanju električnom energijom i shodno tome ima obavezu platiti račun za utrošenu električnu energiju.

- Imajući u vidu navedene zakonske odredbe, navode žalbi i stavove „Elektroprivrede BiH“ i drugih, vidljivo je da potrošaču nije osigurano pravo na ispostavu odvojenog računa za utrošenu električnu energiju – naglasili su ombudsmani.

Ispravna odluka

Gordana Bulić iz Udruženja „Klub potrošača“ kazala je za „Avaz“ da nije bilo moguće donijeti drugačiju odluku ako se postupa prema Zakonu o zaštiti potrošača u BiH.




Bulić: Godinama smo upozoravali. Bulić: Godinama smo upozoravali

- Taj zakon usklađen je s evropskom legislativom. Ovakvim stavom ombudsmani su samo potvrdili ono o čemu mi kao udruženje pričamo godinama. Isti stav ima i Regulatorna agencija za komunikacije, ali ne znam zašto se oni ne mogu izboriti s Javnim RTV servisom. Jednostavno, ono što rade nije u skladu sa zakonom, ali oni na bilo koji način žele održati Javni RTV sistem u životu - smatra Bulić.

Dodala je da nije zakonita bila naplata RTV takse ni uz račun za fiksnu telefoniju, a sami operateri pretrpjeli su štete jer su mnogi građani BiH odjavili svoje fiksne priključke.

Pretplatu plaća samo jedan dio FBiH

- Trenutna naplata uz račun za struju je diskriminatorna za potrošače na više načina. Građani imaju problema jer im stiže RTV taksa po više osnova, neko ima dva sata za struju, neko ima kuću i vikendicu i oni nisu dužni plaćati više od jedne RTV takse. Također, trenutno RTV taksu plaća samo onaj dio stanovništva koji dobiva račune od „Elektroprivrede BiH“, dok korisnici „Elektroprivrede HZHB“ i „Elektroprivrede RS“ na svojim računima nemaju RTV taksu - kazala je Bulić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.