Klizište na Tjentištu prijeti da ugrozi spomenik Bitke na Sutjesci

Al. B.
03.02.2018 13:40

Veliko klizište, pokrenuto danas oko 11 sati, ugrozilo je spomen-kompleks poginulim borcima na Tjentištu kod Foče. Obilna kiša koja ne prestaje od jučer izazvala je pomjeranje ogromnih količina zemljišta, a za sada je teško procijeniti hoće li ono biti i nastavljeno.

– Situacija je dosta teška, jer pola brda je praktično krenulo. Gledajući s ceste Foča – Gacko, desna strana stepeništa prema centralnom spomeniku je skroz prekinuta, a klizište je došlo na oko 15 metara od spomen-kosturnice. Nismo primijetili da ima novih pukotina, ali kiša i dalje pada, a sve je pod vodom oko spomenika. Jednom riječju, katastrofa – kazao nam je direktor Nacionalnog parka Sutjeska Dejan Pavlović.

O situaciji sa nedavno saniranim spomenikom, izgrađenim u znak sjećanja na partizane poginule tokom Bitke na Sutjesci, rukovodstvo NP-a "Sutjeska" obavijestilo je Civilnu zaštitu RS i nadležno Ministarstvo u Vladi RS, koji bi trebali uputiti ekipe na terene zbog procjene stanja i mjera na zaštiti spomenika i sanaciji nastale štete.

NA VRH