BIH

Advokat Dautbegović za Avaz.ba: Zatečen sam odlukom, tužilac je uložio žalbu i Paraga za sada ostaje u zatvoru u Italiji

Prijić: Odležao kaznu u BiH

E. Ma.

4.2.2018

Hanefija Prijić Paraga, bivši komandant Trećeg bataljona 317. slavne brdske brigade Armije BiH iz Gornjeg Vakufa, čiju kaznu je Apelacioni sud u italijanskom gradu Breši u septembru prošle godine smanjio sa doživotne na 20 godina zatvora, ostaje u zatvoru iako je bilo najavljeno da bi on u proljeće 2018. mogao biti u BiH.

Potvrdio je to za Avaz.ba njegov advokat Almin Dautbegović.

Kako nam je rekao, i on je zatečen odlukom jer je smatrao da je ovaj predmet završen.

No, iako je italijanski tužilac najavio da se neće žaliti na presudu, jer su i u Italiji svjesni da je Prijić već izdržao dugogodišnju kaznu, on je to učinio. Uložena je žalba na drugostepenu presudu i smanjenje doživotne kazne i sada se proces nastavlja.



Advokat Dautbegović kazao je da će kontaktirati saradnicu u Italiji i pokušati u narednim danima doći do svih informacija.

Podsjetimo, početkom marta 2017. godine Prijić je osuđen na doživotni zatvor zbog komandne odgovornosti za ubistvo italijanskih humanitaraca u maju 1993. godine na planini Radovan. Iako je u BiH odležao kaznu od oko 13 godina zatvora, njemu su u Italiji ponovo sudili za djelo za koje je osuđen u BiH.

Paraga je uhapšen sedam i po godina nakon tragičnih događaja, 6. oktobra 2000. godine, a prvostepena presuda mu je izrečena 28. juna 2001. godine. Osuđen je na 15 godina zbog komandne odgovornosti u ovom slučaju. Nakon provedenih 13 godina i četiri mjeseca u KPZ-u Zenica, pušten je na slobodu 6. juna 2013., na osnovu rješenja Komisije za privremeni otpust. Međutim, Italija nikada nije povukla potjernicu.

Zbog toga je uhapšen u Dortmundnu u Njemačkoj prilikom posjete sestri, te je isporučen Italiji. Nakon hapšenja doživio je moždani udar.

Pod pretpostavkom da će mu biti uračunato vrijeme provedeno u zatvoru u BiH, kao i ono u pritvoru u Njemačkoj, gdje je uhapšen u oktobru 2015. godine, odnosno boravak u italijanskim zatvorima, a uz primjereno vladanje, procjene advokata su govorile da bi on mogao biti oslobođen za najviše pola godine, to jeste na proljeće 2018. godine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.