BIH

Krajina zametena snijegom: Mnoga naselja u USK nemaju električnu energiju, voda došla, ali nije za piće

A. Sadiković

4.2.2018

Snježne padavine na području Unsko-sanskog kantona ne prestaju već dva dana. Visina snijega dostigla je gotovo 70 centimetara, dok je u nekim, uglavnom višim, dijelovima, skoro metar. 

Problemi nastali na elektroenergetskim postrojenjima i dalje su prisutni u većem dijelu područja. Napajanje električnom energijom nemaju rubna područja u Bihaću, zatim naselja Tržac, Ćehići, Rujnica i Gata u Cazinu. 

Jedan dio područja Velike Kladuše također je bez napajanja, te dijelovi Jasenice i Zalina u bosanskokrupskoj općini. Problemi s napajanjem električnom energijom nisu otklonjeni ni u prigradskim dijelovima Ključa i Sanskog Mosta. U Bužimu napajanja još nema naselje Varoška Rijeka.  

Snabdijevanje vodom je uglavnom normalizirano u svim dijelovima Kantona, ali voda nije za piće, trebala bi se prokuhavati.

Svi putni pravci su prohodni, ali se saobraćaj odvija otežano. Posebne teškoće su na magistralnom putu M-5 Bihać - Bosanski Petrovac- Ključ u Ripačkom klancu, zatim na Laništu, te na prijevoju Oštrelj prema Drvaru. 

Poteškoća zbog odrona i nanosa ima u kanjonu Une prema Bosanskoj Krupi. Na Graničnom prijelazu Maljevac - Velika Kladuša zabrana je saobraćaja za teretna i vozila sa prikolicama. Na graničnom prijelazu Izačić, zbog kvara na sistemu u Hrvatskoj, trenutno je zaustavljen saobraćaj za sva vozila.

U protekla 24 sata registrirano je 14 saobraćajnih nesreća, od kojih šest u Bihaću i sve su uglavnom sa materijalnom štetom.

Sve ekipe Zimske službe su na terenu i ulažu maksimalne napore na otklanjanju kvarova i normaliziranju stanja.



Foto: A. Sadiković

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.