BIH

Rudo: Učenici škole peticijom zatražili Slavkov povratak u razred

Slavko s drugarima na igralištu

Piše: Al. B.

4.2.2018

Priča o dječaku Slavku Mrševiću iz Rudog, koji ima blaži oblik autizma, zbog čega mu je onemogućeno pohađanje redovne nastave, a koju je “Avaz” objavio 27. januara, nikoga nije ostavila ravnodušnim. Brojne novinarske ekipe posjetile su porodicu Mršević, javnost je nepodijeljena u očekivanju da se ovom dječaku, koji ima Aspergerov sindrom, omogući nastavak školovanja u Srednjoškolskom centru u Rudom, ali reakcija nadležnih za sada nema.

Jednoglasna osuda

- Priča u novinama izazvala je ogromnu pažnju i reakciju građana na društvenim mrežama. Dobivamo poruke podrške ne samo iz BiH, već i iz Slovenije, Njemačke, Srbije, čak i iz Kanade. Svi jednoglasno osuđuju postupke iz škole. Nakon ovog teksta, više od 90 posto učenika, njih 117 od 130, potpisalo je peticiju kojom daju podršku Slavku i očekuju njegov povratak u razred – kazao nam je Slavkov otac Nenad Mršević.



Slavku onemogućen dolazak na nastavu. Slavku onemogućen dolazak na nastavu

Ignorirajući preporuke Stručne komisije za procjenu potreba i usmjeravanje djece i omladine sa smetnjama u razvoju, Ombudsmana za djecu RS, Ombudsmana za ljudska prava BiH, Pedagoškog zavoda RS, ali i stavove građana i rukovodstva Općine Rudo, nastavnici su, nakon prvog polugodišta, prestali ocjenjivati ovog 19-godišnjaka, a nakon toga mu kazali da više nije učenik te škole i onemogućili mu pristup nastavi.

Period izolacije

Slavko je 2015. upisan u prvi razred. U prvom polugodištu dobivao je ocjene koje mu, na kraju, nisu zaključene. Iz škole su objašnjavali da je bilo “nemoguće ostvariti komunikaciju dovoljnu za razgovor i ocjenjivanje”.

Nenad Mršević: Svi osuđuju postupke iz škole. Nenad Mršević: Svi osuđuju postupke iz škole

Slavko već dvije godine dolazi pred školu kako bi vidio svoje drugare, zbunjen zbog svega što se dešava. Ovih dana je i pod stresom, jer se, nakon perioda izolacije, našao u centru pažnje javnosti.

Najavljena velika javna akcija

Bojan Bajić iz Rudog najavio je veliku javnu akciju radi Slavkovog povratka u školske klupe, koja će uključivati sve zakonom dopuštene aktivnosti.

- Slavko će iz ove kampanje izaći kao regionalni i popularni mladi lider, borac za ljudska prava, borac za svu djecu sa poteškoćama u razvoju, a oni koji su opstruirali ili nisu dovoljno pomogli sa svojih pozicija, moraju biti na stubu srama ovog društva – poručio je Bajić.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.