BIH

Čavka: Uložit ćemo amandmane na Nacrt zakona o žrtvama ratne torture

Avaz.ba

4.2.2018

Usvajanjem Nacrta zakona o žrtvama ratne torture RS vlast u RS nastavila je sistemsku diskriminaciju nesrba. Nacrt ovog zakona diskriminira sve žrtve. Žrtve nemaju naciju i svim ljudima koji su prošli kroz razne oblike tortura treba pružiti pomoć. Ovo je istakao šef Kluba Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS Admir Čavka.

Čavka navodi da će uputiti amandmane na nacrt ovog zakona koji će obrisati sve diskriminacione odredbe.

- Nacrt ovog zakona briše hiljade i hiljade Bošnjaka i Hrvata koji su bili izloženi mnogim torturama na teritoriji RS i koji za to neće moći ostvariti nijednu marku naknade. Nadam se da će vlast RS prepoznati diskriminirajuću prirodu ovog zakona i usvojiti amandmane Domovine – kazao je Čavka.

Osudio je sukob načelnika Općine Srebrenica Mladena Grujičića i predsjednika Skupštine ove općine Alije Tabakovića, zamjenika načelnika Nermina Alivukovića i odbornika Zulfe Salihovića.

- I dalje je na djelu razvlačenje pameti kod Bošnjaka. U Srebrenici zajedno rade SDA i SNSD i potpuno je licemjerno kada SDA kritizira Grujičića dok s njim čine većinu i čuvaju koaliciju. Došlo je vrijeme da se podvuče crta i da se vidi šta su oni konkretno uradili za narod Srebrenice, a šta za sebe – poručio je Čavka .

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.