BIH

Većina radnika "Hidrogradnje" se razišlo, najavljen nastavak protesta sutra u 11 sati

E. H.

5.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+13

Foto: F. Fočo/E. Halimić

14:56 Većina okupljenih radnika napustila je prostor ispred zgrade Vlade FBiH. 

Predstavnik radnika je nakon što je razgovarao sa sekretaricom premijera Novalić, rekao da mu je rečeno da ih premijer ne može danas primiti, te da će imati vremena za radnike sutra.

Najavljen je nastavk protesta sutra u 11 sati.

13.53 Iz zgrade Vlade FBiH izašao je predstavnik radnika Meho Šabanović i zamolio kolege za strpljenje, jer je dobio obećanje od sekretarice Novalića da će  ga ona zamoliti da ih danas primi barem na 10 minuta

13.45 Radnici su dobili informaciju da im je Fadil Novalić poručio da njihove sudbine nisu u njegovoj nadležnosti

Predstavnik radnika Meho Šabanović poručio da neko mora biti nadležan za rješavanje probelma oko 600 preostalih radnika. 

- Sramota je da na današnji dan tačno 70 godina od osnivanja Hidrogradnje, radnici moraju tražiti svoja prava na ulici - poručili su okupljeni radnici.

Policajci sa štitovima su ušli u zgradu Vlade

12.55 Još jednom na cesti

Obespravljeni radnici "Hidrogradnje" ponovo su na pet minuta blokirali Alipašinu ulicu ispred zgrade Vlade FBiH. Uz zvižduke i zvuke trube vlasti poručuju "Lopovi, lopovi!".

- Mora se poštivati zakon i Ustav FBiH. Ne može Vlada odlučivati da nekome da novac, a nekome ne", poručio je jedan od ogorčenih radnika.

Radnici su se nakon još jedne blokade povukli sa saobraćajnice.

12.10 Upozorenje

Radnici "Hidrogradnje" deblokirali su Alipašinu ulicu te poručili da je petominutna blokada Alipašine ulice bila upozorenje.

"Lopovi vratite nam pare"

12.00 Kako su i najavili, radnici "Hidrogradnje" legli su na cestu ispred Vlade FBiH. 

Blokirali su oba izlaza sa parkinga ispred zgrade Vlade FBiH i Alipašinu ulicu. Vladi poručuju "Lopovi, vratite nam pare".

Počeo protest obespravljenih radnika

Ispred zgrade Vlade FBiH jutros se, po kozna koji put, okupilo 50-ak obespravljenih radnika sarajevske "Hidrogradnje", kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo.  

Predstavnik radnika zvanično je zatražio sastanak s premijerom FBiH Fadilom Novalićem, ali im je rečeno da malo sačekaju, jer je premijer na drugom sastanku.

Obespravljeni radnici, kako kažu, traže samo svoje i tuđe im ne treba.

Federalnom premijeru poručuju "Izađi Fadile i ponesi naše pare". 

Među osnovnim zahtjevima je isplata zaostalih plaća, doprinosa i penzionisanje oko 270 radnika, koji su ispunili uslove.

Najavili su da, ukoliko im se danas ne ispune uvjeti ili ne postignu sporazum, bit će primorani na radikalnije mjere između kojih je "ležanje na golom betonu ispred zgrade". 

Video: E. Halimić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.