BIH

Zbog klizišta došlo do izmjena režima saobraćaja na brojnim putevima u BiH

Fena

5.2.2018

Usljed kišnih padavina koje su veći dio BiH pratile proteklih dana došlo je do pojave klizišta u pojedinim područjima Federacije.


Kako je saopćeno iz Federalne uprave zaštite na autoputu A-1 preticajnom trakom saobraća se na dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo. Vozačima na ovoj dionici autoputa apeluje se da voze opreznije i smanjenom brzinom.


Također, zbog aktiviranih klizišta izmjenjen je režim saobraćaja i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača.


Odroni kamenja i zemlje na kolovoz učestali su na dionicama: Konjic-Mostar-Doljani, Jablanica-Prozor, Jajce-Banja Luka, Sarajevo-Foča i Bugojno-Novi Travnik.     


Iz Općinske službe civilne zaštite Konjic potvrđeno je da su danas nastavljeni radovi na sanaciji putne komunikacije Oteležani - Konjic.


Na području općine Fojnica ukinuto je stanje prirodne i druge nesreće koje je proglašeno 3. februara zbog obilnih padavina u mjesnim zajednicama Gojevići, Dusina i Bakovići. 


Služba civilne zaštite općine Visoko obavijestila je građane da se ne kreću u blizini rubnih područja rijeka Bosne i Fojnice, jer je došlo do porasta vodostaja.  


Na pojedinim dijelovima općine Visoko uslijed obilnih padavina došlo je do izlijevanja bujičnih potoka, kao i oborinskih voda koje su se slile s lokalnih padina na putnu infrastrukturu u sljedećim naseljima: Ulica Rašidovića, Muhašinovići, Uvorići, Srhinje, Liješeva, Moštre, Zimča, Zbilje, Kralupi, Grajani, Porječani i Kula Banjer.


Vodostaj Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton, a vodostaj Drine na HS Goražde ima tendenciju blagog opadanja, navedeno je u izvještaju Federalne uprave civilne zaštite.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.