BIH

Spomen kosturnica na Tjentištu ipak će biti sačuvana!?

Al. B.

5.2.2018

Radnici Nacionalnog parka Sutjeska počeli su sa čišćenjem sistema kanala i drenaža, kako bi površinske vode preusmjerili sa klizišta, koje je pokrenuto u subotu u podnožju spomenika učesnicima Bitke na Sutjesci. Ove poslove, koje su savjetovali i stručnjaci Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS, uposleni u parku za sada obavljaju sami. 

– Uspjeli smo pronaći i dio dokumentacije iz 1986. godine, kada je desno od sadašnjeg klizišta došlo do pomjeranja tla i kada je urađen projekat sanacije. Iako je oko 90 posto naše dokumentacije uništen u ratu, taj dokument smo pronašli u našem arhivu i on će mnogo pomoći pri izradi projekta sanacije terena – kazao nam je Dejan Pavlović, direktor Nacionalnog parka Sutjeska.  




Nakon zabrinjavajućih informacija sa Tjentišta, te procjena stručnjaka da klizištem nije ugrožen sam spomenik ali jeste spomen kosturnica sa posmrtnim ostacima 3.301 borca sa Stjeske, Pavlovića je kontaktirao i autor monumentalnog spomenika, Miodrag Živković, koji živi u Beogradu.

- On tvrdi da je spomen – kosturnica izgrađena na tvrdom terenu, a da se klizište desilo na nasipu pravljenom tokom izgradnje spomenika i da ona ne bi trebala biti ugrožena. Mislim da to niko od njega ne zna – dodaje Pavlović. Ipak, za sanaciju terena nakon klizišta bit će potrebna značajna sredstva, a predsjednik SABNOR-a BiH, Bakir Nakaš, jučer je pozvao na širu akciju, jer u pitanju je spomenik od značaja ne samo za BiH već i za susjedne države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.