BIH

Naređeno i treće vještačenje zdravstvenog stanja optuženog Zulfikara Ališpage

M. Kadrić. Ališpago: Ja sam već mrtav zbog njihovih falsifikata

M. R. S.

5.2.2018

Sudsko vijeće Suda BiH naredilo je još jedno, treće po redu, vještačenje zdravstvenog stanja Zulfikara Ališpage, optuženog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u selu Trusina kod Konjica, a od tog vještačenja zavisiće tok pretresa.  

Ovo je danas na statusnoj konferenciji u predmetu protiv Ališpage kazala predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić i dodala da je određen tim vještaka iz Banjaluke.

Ališpagi je ukazala da se mora odazvati pozivu vještaka.

Marenić je podsjetila da su obavljena dva vještačenja, te da je, po njima, Ališpago uz određena ograničenja bio sposoban pratiti pretres, a da je odbrana imala prigovor na posljednji nalaz vještaka i da je dostavila niz nalaza o pogoršanju Ališpaginog zdravstvenog stanja.

Ragib Hodžić, Ališpagin advokat, zatražio je da se naredba za vještačenje dopuni, odnosno da vještaci utvrde kako se razvijala Ališpagina bolest i da li je nedostatak liječenja uticao na pogoršanje stanja. Zatražio je i da odbrana odredi tim vještaka, što je danas odmah odbijeno.

Sudu se obratio i Ališpago riječima da je Tužilaštvo za podizanje optužnice koristilo transkript, a nakon što je sutkinja Marenić istakla da se danas o tome neće razgovarati jer nije tema ove statusne konferencije, Ališpago je nastavio riječima da je već mrtav zbog „njihovih falsifikata“, te ga je Marenić upozorila da će ga odstraniti iz sudnice.

-Ne vjerujem da ćemo nastaviti taj predmet. Umiru nam svjedoci – rekao je Ališpago, a Marenić odgovorila da sud nije za to kriv.

-Imali ste mogućnost, evo tri godine. Mogli smo to završiti obzirom na nalaze kakve smo dobijali – dodala je Marenić.

Podsjećanja radi, Sud BiH je u predmetu Mensur Memić i drugi 24. marta 2014. godine donio rješenje kojim se odvaja postupak u odnosu na Ališpagu.

Foto: M. Kadrić


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.