BIH

Najavljen prijedlog prvog zakona o Fondu solidarnosti FBiH: Novac za liječenje prikupljati i od državnih institucija

M.R.S.

5.2.2018

Prijedlog zakona o Fondu solidarnosti FBiH, koji bi osigurao više sredstava za ovaj fond, bit će u parlamentarnu proceduru upućen do ljetne pauze u radu Parlamenta FBiH, odnosno avgusta. Kazala nam je to Amra Kunovac, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH koja je počela pripremati ovaj zakon.

Istakla je da će neki od prijedloga biti da se za Fond solidarnosti, koji postoji u FBiH, izdvaja određeni procent od državnih institucija i ustanova prilikom kupovine luksuznih automobila te da se svim zaposlenima, na dobrovoljnoj bazi, odbija od plaće određeni iznos. Dodala je da su slična rješenja u nedavno donesenom Zakonu o Fondu solidarnosti RS te da ovaj zakon imaju i sve zemlje iz okruženja, ali ne i FBiH.

- Novac bi išao za liječenja koja se obavljaju uglavnom van BiH, za proširenje liste lijekova za najteža oboljenja, naprimjer, lijekovima za karcinome koji su skupi - rekla je Kunovac i naglasila da potreba za zakonskim reguliranjem i većim sredstvima za Fond solidarnosti postoji jer smo svjedoci svakodnevnih apela i akcija za prikupljanje pomoći.  

Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, podržava donošenje ovog zakona i ističe da treba više novca te da se u našoj zemlji izdvaja za razne stvari, a zdravstvo je u kolapsu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.