BIH

Kovačević za Avaz.ba o novim carinskim olakšicama za građane BiH

Piše: A. S.

6.2.2018

Očekujem da će Bosanci i Hercegovci, nakon odluke Vijeća ministara BiH o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dadžbina, daleko više kupovati putem interneta nego što je to bio slučaj proteklih godina. 

To je za Avaz.ba kazao Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje, koji je podvukao da će primjena ove odluke početi osmog dana od dana objave u "Službenom listu BiH".

Odluka u proceduri

Kovačević u razgovoru za naš portal nije mogao precizirati kada će odluka Vijeća ministara biti objavljena u "Službenom listu". 

- Hoće li to biti za 10 dana ili mnogo prije, nisam siguran, ali očekujem da to bude vrlo brzo, s obzirom na to da je odluka već usvojena u Vijeću ministara i da je već u proceduri – kazao je Kovačević.

Zanimalo nas je koje će sve pogodnosti građani Bosne i Hercegovine biti u prilici koristiti s primjenom ovih novih odluka. 

- Najvažnija odluka je da je došlo do određenih izmjena kada su u pitanju visine iznosa za koje je predviđeno oslobađanje od plaćanja uvoznih dadžbina. Uglavnom, došlo je do usklađivanja sa standardima koji se primjenjuju u Evropskoj uniji. Primjer, kada osoba automobilom ulazi u BiH, trenutno je oslobođena  plaćanja uvoznih dadžbina na robu koju unose u ličnom prtljagu za vlastite potrebe do vrijednosti od 200 KM. S novom odlukom, ta vrijednost se sada povećava na iznos od 600 maraka, odnosno 300 eura – kazao je Kovačević. 

On je pojasnio i situaciju odluke o visini oslobađanja dadžbina kada građani dobivaju pakete iz inozemstva.

- Prema trenutnim propisima, kada recimo, jednoj porodici iz inozemstva neko pošalje paket, trenutno je bila oslobođena od plaćanja dadžbina na vrijednost robe do 50 maraka. Sada se taj iznos povećava na 90 KM za fizička lica – dodao je Kovačević.

Kupovina putem interneta

Bosance i Hercegovce koji kupuju putem interneta ili na bilo koji drugi način naručuju robu iz inozemstva, Kovačevićeve riječi će svakako dodatno obradovati.

- Ukoliko fizičko lice naručuje robu iz inozemstva i istu plaća prilikom narudžbe, sada će se ta vrijednost povećati na 300 maraka, što je, svakako, sjajna vijest za sve one koji kupuju putem interneta. Očekujem da svi građani BiH s objavom ove informacije, daleko više kupuju putem interneta, nego što je bio slučaj do sada – kazao je Kovačević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.