BIH

Jusko nakon sastanka s delegacijom Turske: Prvo studija izvodljivosti pa onda model finansiranja

M. Kadrić/Avaz.ba

Avaz.ba

6.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko održao je danas sastanak s predstavnicima Republike Turske, koje je predvodio zamjenik generalnog direktora Direkcije autocesta Republike Turske Mehmet Tutas.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Vlade Distrikta Brčko  BiH te javnih preduzeća za autoceste i ceste iz Federacije i Republike Srpske.

Ovo je bio prvi zvanični sastanak u vezi izgradnje brze ceste Sarajevo – Beograd.

Jusko je istaknuo važnost posjete koja pokazuje da Turska želi što prije krenuti u realizaciju ovog projekta. Rekao je da je cilj da se turska delegacija informira o svim detaljima projekata kako bi mogla pristupiti izradi studije izvodljivosti.

- Više sam puta istaknuo značaj ove posjete da nakon dugo vremena imamo dva definirana pravca. Već danas imamo cijelu delegaciju Turske od 13 predstavnika, stručnjaka. Cilj sastanka je bio jednostavan: Turska delegacija želi da prikupi i najsitnije detalje važne za pravljenje visibility studije. Danas smo predstavili prezentacije iz RS i JP "Autoceste FBiH". U naredna dva dana ćemo izaći na teren, obići ćemo BiH, u petak ćemo imati još jedan sastanak - najavio je ministar Jusko.

Važno pitanje je i model finansiranja, ali je iz turske delegacije rečeno da će se tek naknadno utvrditi modeli finansiranja za oba putna pravca jer je o tome još rano govoriti.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc rekao je da je predsjednik Turske nakon prošlosedmičnog sastanka u Istanbulu sazvao sve relevantne institucije i od njih zatražio da što prije započnu s radom.

- Današnji sastanak bio je odlična prilika da se iz prve ruke prikupe sve relevantne informacije - kazao je Koc.

Najavljeno je da će u naredna dva dana turska delegacija s predstavnikom Ministarstva obići obje trase.

Naglašeno je da je ovo za Tursku regionalni socioekonomski projekt.

- Ovi projektom želimo da damo na značaju razvoju ovog regiona. Veoma smo zadovoljni prezentacijom viđenja i strategija institucija - kazao je Koc.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.