BIH

Krv koja se slijevala iz kamiona nadomak Splita otkrila strašnu priču

Kraljević: Umro je ne znajući da je bio usamljen na liniji odbrane cjelovite BiH

E. D. A.

6.2.2018

Jedan od najbližih saradnika ubijenog komandanta HOS-a, generala Blaža Kraljevića Ante Prkačin, načelnik ratnog stožera HOS-a, u dokumentarnom serijalu FTV-a autorice Arijane Saračević-Helać o političkim ubistvima opisao je zastrašujuće detalje dešavanja nakon ubistva Kraljevića i njegovih osam saradnika. 

Išao uzbrdo

Prkačin je, naime, rekao kako su tijela koja su u Kruševu kod Mostara izrešetana ogromnim brojem metaka iz automatskog oružja natovarena u kamion i povezena prema Hrvatskoj kako bi bila bačena u more.

- Ja sam tu priču čuo i ona ima logike, da nije logična, ne bih je ni prepričao. Kamion je išao uzbrdo, nije Split ravan, i tamo negdje je stao, pošto se iz mrtvih tijela slijevala krv, koja je potekla iz kamiona po cesti, to su bile ogromne količine krvi, što su ljudi primijetili i pozvali policiju. Čim je hrvatska policija reagirala, moralo se priznati da su oni stradali i onda se počela odmotavati priča, ali se ona, nažalost, nikada nije odmotala – kazao je Prkačin za FTV.

Mladen Bošnjak, tadašnji povjerenik HSP-a za BiH:

- Ima samo jedna dobra stvar. Umro je ne spoznajući ipak na kraju da je bio apsolutno usamljen na liniji obrane cjelovite Republike Bosne i Hercegovine. Mislio je da nije usamljen. To je možda dobro, mada je to čudna formulacija, ali, eto, u tom svemu je sreća da je otišao bez saznanja da je bio apsolutno usamljen, a što je vrijeme kasnije pokazalo.

Tuđmanova politika

Ante Prkačin, načelnik ratnog stožera HOS-a:

- Ja ne mogu tvrditi da je Tuđman sudjelovao u planiranju tog ubojstva. Čak nisam siguran i ne bih stavio ruku u vatru da je Tuđman znao da će Blaž Kraljević biti likvidiran, ali oni koji su planirali ubojstvo Blaža Kraljevića znali su da je jedno takvo ubojstvo na tragu Tuđmanove politike.

Vladimir Šoljić, ratni ministar u vladi tzv. Herceg-Bosne:

- Smatram svako nasilje zlom, a rat posebno velikim zlom. Svaki čin treba istražiti, ali nekih detalja zaista ne znam puno. Osim toga, ja sam nešto naučio iz povijesti svoje obitelji, iz događanja koja su se dešavala mome ocu i mojoj bližoj obitelji prije rata u tim političkim suđenjima, tako da sam nastojao da što god ne moram znati u tom vremenu, da i ne znam. Nisam htio da znam više nego što mi je potrebno, jer znam da oni koji puno znaju, mogu smetati. Jednostavno sam nastojao da informaciju koja mi za moje djelovanje nije potrebna preskočim – izjavio je za FTV ratni ministar „Herceg-Bosne”.

Ne trebaju me čekati po busijama i zasjedama, evo im Blaža Kraljevića na pladnju, ako je do njega



Poruka Blaža Kraljevića: Nikakva ilegala ne dolazi u obzir, ovo je moja zemlja, ja ću njome uspravno hodati dok sam živ...

- O prijetnjama ubojstvom Blažu Kraljeviću se raspravljalo i u vodstvu HOS-a Hercegovine, neki su predlagali odlazak HOS-a u ilegalu, na što je Kraljević rekao:  

„Momci, nikakva ilegala ne dolazi u obzir, ovo je moja zemlja, ja ću njome uspravno hodati dok sam živ. Drugo, i sami ste svjedoci da se s njima, a to je vodstvo HDZ-a BiH, ne može ni razgovarati, ni dogovarati, ni pregovarati. Oni nemaju svoj stav, ni mišljenje. Zagreb misli umjesto njih, oni su tek interfoni za prenošenje zapovijedi ili puki izvršioci istih. Što se pojačanog opreza i mjera sigurnosti tiče, za njih nema potrebe. Mi nikada nećemo pucati na Hrvata, ma kakav on bio. Zar je u povijesti bilo malo međusobnog klanja? Ja se, dakle, neću kriti. Momci, ako ova glava spašava hrvatski narod, ako u tom pravcu ona nešto znači, evo je odmah. Ne trebaju me čekati po busijama i zasjedama, evo im Blaža Kraljevića na pladnju, ako je do njega. Laku vam noć” - prenesene su riječi generala Kraljevića u dokumentarnom serijalu emitiranom na Federalnoj TV.

(Sutra: Osujećeno je sve što je stalo na put onima koji su željeli rat i podjelu BiH)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.