BIH

Kovačević za Avaz.ba: Nedostatak dovoljnog nivoa provođenja vladavine prava ovom je Strategijom u cijelosti razotkriven i demaskiran

E. Ma.

6.2.2018

Doktor političkih nauka i stručnjak za geopolitiku i euroatlantske integracije Slaven Kovačević komentirao je za Avaz.ba usvajanje Strategije Evropske komisije za zapadni Balkan.

On je rekao da ovo važan dokument u kojem Evropska unija mijenja svoj odnos prema zemljama zapadnog Balkana, u okviru novog geopolitičkog koncepta, u kojem se EU želi pokazati kao važan činilac geopolitičkih kretanjima u kojima raste utjecaj Rusije, Kine I Turske u ovom dijelu Evrope. 

- Ono što ima važnost, odnosi se na nekoliko elemenata koje Strategija definira na drugačiji način u odnosu kako je to bilo prije. Izmijenjen odnos vidi se u nastojanju da se uspostavi novi aranžman za zemlje članice Evropske unije, u kojem one ne mogu blokirati pristup novih članica radi svojih partikularnih političkih ciljeva, kao I da se unese jedan novi korektivni element za zemlje koje iskazuju nedovoljan stepen solidarnosti s najvažnijim evropskim politikama. Novi odnos, također prikazuje potrebu za uspostavom konkretnijeg provođenja vladavine prava u zemljama koje imaju namjeru postati sastavnim dijelom Evropske unije, ali u okviru evropskih vrijednosti ili još tačnije, unutar europskih principa I standard - kazao je Kovačević za Avaz.ba 

Dodao je da je ovim dokumentom prikazana još jednom nemoć etno-nacionalnih politika, opterećenih prošlošću, da na legitiman način uvedu BiH u kandidatski status. 

- Nedostatak dovoljnog nivoa provođenja vladavine prava, koji se vješto prikriva iza etno-političkih interesa, ovom je Strategijom u cijelosti razotkriven, demaskiran i prikazan kao problem koji treba riješiti, ako postoji volja bh. političkih elita za ulazak u Evropsku uniju. Nedostatak vladavine prava i postojanje diskriminacije u cijelosti zasjenjuju ono što je urađeno u okviru reformske agende, tako da bi bilo dobro da se u Bosni i Hercegovini promijeni taj zastarjeli i nimalo evropski etno-politički koncept - rekao je Kovačević.

Istakao je da biti dijelom EU može postati samo ona zemlja koja akceptira evropske principe i standarde, pa smatra kako je jako važno da sadašnje članice EU, pa i one koje će uči prije BiH, neće više moći blokirati naš evropski put, radi njihovih vanjsko-političkih ciljeva. 

- Da bi BiH imala brži iskorak ka EU morat će primiti evropsku pravnu stečevinu kao svoju, koja se sastoji iz sveukupne evropske legislative, akata i presuda nadležnih evropskih sudova (recimo presude Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i Šlaku). To znači, kako bez reforme Ustava BiH i unošenja evropskih principa i standarda u domaći društveno-politički sistem, neće biti moguće postati članicom Evropske unije iako to znači umanjenja političke moći etno-političkih stranaka. Međutim, treba jasno reći kako u EU ne ulaze političke stranke, već zemlje kandidati i njihovi građani, što jasno ukazuje na potrebu novog domaćeg pristupa unutar ovih elemenata koji su iskazani u novoj Strategiji EU prema zemljama Zapadnog Balkana - rekao je Kovačević.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.