BIH

Porodica Hodžić iz Lukavca ogorčena: Kuća nam se urušila zbog eksploatacije uglja iz Šikulje

Prilikom urušavanja, srećom, niko nije povrijeđen ( A. Bajrić)

M. MUHAMEDBEGOVIĆ

6.2.2018

Porodična kuća Abdulaha i Mirele Hodžić, koja se nalazi u neposrednoj blizini Površinskog kopa Šikulje u Lukavcu, urušila se u noći s nedjelje na ponedjeljak. 

Kako tvrdi ova porodica, razlog je eksploatacija uglja. Povrijeđenih, srećom, nije bilo, jer u kući već neko vrijeme niko ne živi.

Otac umro

Nedaleko od kuće smještene u naselju Donje Crveno Brdo bili su i štala, četiri dunuma plodne zemlje i voćnjak. Sada je na tom mjestu provalija duboka nekoliko desetina metara.

Dok pokazuje rukom na mjesto gdje se nekad nalazio voćnjak sa stotinjak stabala šljive, kruške i jabuke, Mirela nam govori da spor s rudnikom traje već nekoliko godina.

Njen otac, kaže, u međuvremenu je umro, ali rješenje spora nije dočekao.

- Prije tri godine mati je morala napustiti kuću. Za tri godine niko se nije udostojio da izađe, da nam nešto ponudi. Bojim se da će mati umrijeti od ove nepravde. Starost dočekuje u tuđem – govori s ogorčenjem Mirela.

Priznaje da mnogi stanovnici ovog naselja nemaju građevinsku dozvolu.

- Znači, sad ja mogu komšiji srušiti kuću jer nema građevinsku dozvolu. Jesu li to pravda i zakon? Mogu li ja tako ugroziti nečiju privatnu imovinu – pita se Hodžić.


Mirela i Abdulah: Nestali i štala i voćnjak. Mirela i Abdulah: Nestali i štala i voćnjak

Gledaju ambis

I porodica Mirnela Ribića sa zebnjom dočekuje svaki dan. Dok gledaju ambis koji je progutao kuću njegovih komšija, Mirnes priča da nije svejedno dočekati večer znajući da svakog trenutka porodična kuća, imanje i štala s četiri grla stoke mogu nestati u provaliji.

Kreka: Izmirivali smo obaveze 

Iz Rudnika Kreka, u čijem sastavu radi i Površinski kop Šikulje, naglašavaju da su rudnici do sada izmirivali sve obaveze prema onim građanima za koje je sud donio pravosnažna rješenja. Pojašnjavaju da ima i slučajeva da vlasnici zemljišta traže više novca za svoja imanja nego što to procijene sudski vještaci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.