BIH

Vozači, oprez: Poledice na kolovozima, velike gužve na granicama

( Ilustracija)

Avaz.ba

7.2.2018

Zbog novih padavina i ugaženog snijega na kolovozu, jutros se sporije saobraća na dionicama u zapadnoj i sjeverozapadnoj Bosni. 

Posebna pažnja skreće se na dionice koje prolaze preko planinskih prijevoja. Izdvajaju se putni pravci: Livno - Šujica - Kupres, Livno - Drvar - Bosanski Petrovac, Mrkonjić-Grad - Glamoč - Livno, Bihać - Ključ i Bihać - Cazin - Velika Kladuša. 

U ostatku zemlje vozi se po pretežno mokrom kolovozu. Zbog niskih temperatura upozorava se na moguću poledicu. Pojačan oprez savjetuje se na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Magla mjestimično smanjuje vidljivost u višim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, učestali su odroni zemlje ili kamenja. Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme, javljaju iz BIHAMK-a.

Zbog aktivnog klizišta na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad - Lepenica na lokalitetu Ban-Brdo, saobraća se preticajnom trakom. Zbog izvođenja radova, preticajnom trakom saobraća se i na mostu Bojnik na dionici A-1 Sarajevo sjever - Sarajevo zapad. Mole se vozači da na ovim dionicama autoputa voze opreznije i smanjenom brzinom.

Aktivna su klizišta i na magistralnom putu M-16 Banja Luka - Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka - Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac - Drinjača. Na ovim dionicama izmijenjen je režim saobraćanja.

Jednom trakom saobraća se na magistralnom putu M-14.2 Resanovci - Drvar, a razlog je urušavanje potpornog zida.

Zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnim prijelazima Izačić i Velika Kladuša.

Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.