BIH

Obustavljeno više od 106.000 tužbi za neplaćene račune za komunalne usluge

Fena

7.2.2018

Dobra saradnja Općinskog suda Sarajevo s predstavnicima komunalnih preduzeća rezultirala je obustavljanjem postupaka za više od 106.000 tužbi, istaknuto je tokom sastanka ministara pravde i uprave Kantona Sarajevo (KS) Marija Nenadića i njegove pomoćnice Irene Zime s predsjednicom Općinskog suda Sarajevo Janjom Jovanović.

Na sastanku su razmotreni planovi ovih institucija te, posebno, nadležnosti resornog ministarstva u vezi s osiguranjem efikasnog i nezavisnog pravosuđa u KS. Razgovarano je i o realizaciji budžeta obje instuticije za ovu godinu, s posebnim akcentom na Općinski sud.

Ministar Nenadić je obavijestio predsjednicu Jovanović o odobrenim pozicijama za zapošljavanje u pravosudnoj instituciji koju predvodi te je zamolio da pokrene inicijativu za zapošljavanje na pozicije na koje je Vlada KS dala saglasnost, odnosno za koje su odobrena potrebna budžetska sredstva.

Također, zahvalio je predsjednici Općinskog suda za ogromne napore uložene na rješavanje velikog broja komunalnih predmeta, kao i za dobro uspostavljenu saradnju s predstavnicima komunalnih preduzeća koja je rezultirala obustavljanjem postupaka za više od 106.000 tužbi po osnovu neplaćenih računa za komunalne usluge.

Tokom sastanka bilo je riječi i o pripremama i aktivnostima koje se vode s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem i Kantonalnim sudom te drugim nadležnim institucijama s ciljem rješavanja problema smještaja pravosudnih institucija, odnosno Općinskog i Kantonalnog suda.

Nenadić je informirao Jovanović o odobrenom programu upošljavanja pripravnika za Općinski sud, ali i o provedbi posebne alternativne sankcije - rad za opće dobro na slobodi, kao i o izvršenju odgojnih mjera za maloljetnike.

Jovanović je najavila skoro upošljavanje na odobrene pozicije za koje je Vlada dala saglasnost te istaknula da će sve procedure biti provedene u skladu sa zakonom.

Ulazala je na dobru saradnju s nadležnim institucijama Tužilaštva, Kantonalnim sudom i Vladom KS, odnosno svim njenim resorima. Zatražila je da Ministarstvo i dalje, zajedno s federalnim nadležnim institucijama, radi na izmjeni federalnih zakona o stečaju i prekršajima, kao i na izmjenama Zakona o taksama i Zakona o plaćama i naknadama u KS, posebno u dijelu koji se odnosi na pitanje uređenja bolovanja, saopćeno je iz Pres-službe KS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.