BIH

Čavara: Imamo Federalnu televiziju koja je već deset godina van zakona

F. Fočo

Piše: E. T. - R. Be.

7.2.2018

Ostavke ministara iz SBB-a bile bi prevelik teret za mene, a danas smo prvenstveno razgovarali o tome šta bi Federaciji BiH donijele te ostavke. Neko može podnijeti ostavku i reći da više ne može da radi, ali tada bi došli u veliku krizu i nemogućnost da se rješavaju problemi - kazao je Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, nakon sastanka s delegacijom Saveza za bolju budućnost, koju je predvodila Adisa Omerbegović-Arapović, potpredsjednica SBB-a.

Čavara je, odgovarajući na pitanje novinara o odnosima s trećim partnerom u vlasti, SDA, kazao da je to pitanje "za predsjednike stranaka".

- Kada je riječ o odnosu s trećom stranom - SDA, nisam zadovoljan da jedan koalicioni partner s dijelom ili čitavom opozicijom, po potrebi, izglasava odluke u Parlamentu. To, naravno, narušava povjerenje i pokazuje nespremnost da se rješavaju gorući problemi, a to su i danas istaknuli predstavnici Saveza za bolju budućnost - kazao je Čavara.

Napomenuo je da se "to prvenstveno odnosi na ono što je javnosti već poznato o Federalnoj televiziji. 

- Imamo Federalnu televiziju, koja je već deset godina van zakona, nemaju statuta ni upravnog odbora. Ja ne znam kako prolaze sve ono što po zakonu treba izvršavati. S druge strane, imamo direktora Federalne uprave policije koji je, uopće, mogao biti tu i postati kandidat, zbog toga što je neko držao zakon 25 mjeseci, a na sjednici Vlade je prije godinu i po rečeno da je trebao biti u zasluženoj penziji. Treće pitanje je Razvojna banka, koja pod čudnim okolnostima funkcionira bez zakonom predviđenih struktura upravljanja i jasno je da to stvara nepovjerenje - kazao je Čavara.

Dodao je da bi stranke u vlasti zajedno trebale rješavati probleme. 

- Moramo trpjeti jedni druge, dogovarati se i tražiti kompromise do novih izbora. Nova parlamentarna većina će zavisiti od glasača - zaključio je Čavara.    

U delegaciji SBB-a bili su i predsjednici klubova u Predstavničkom i Domu naroda Parlamenta FBiH Nasir Beganović i Fuad Hadžimehmedović.

Video: E. Trako

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.