BIH

Opozicija napustila zasjedanje Skupštine RS tokom obraćanja ministra Đokića

Fena

7.2.2018

U Narodnoj skupštini RS večeras je okončana višesatna burna rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, čijem završetku nisu prisustvovali poslanici opozicije.

Prethodno su insistirali da se ovaj zakon povuče, kritikujući predložena rješenja kojima će, kažu, određene benefite imati samo neki pojedinci, zbog čega najavljuju da će tražiti ocjenu ustavnosti ovog akta, ukoliko bude usvojen u sadašnjoj formi.

Većina poslanika SDS, PDP i NDP je potom napustila sjednicu tokom završne riječi, jer resorni ministar Petar Đokić nije želio da povuče zakon, koji je predložen po hitnoj proceduri, umjesto da se o njemu, smatraju u opoziciji, provede javna i stručna rasprava.

S druge strane, u vladajućoj većini su mišljenja da je dobro što će se ova oblast dovesti u red, jer se dosad koncesiona naknada za isti resurs plaćala po osnovu dva propisa, ali ga nisu primjenjivali svi korisnici.

Istakli su i da je važno da više neće biti plaćanja duplih naknada.

Entitetski ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić je u završnoj riječi naveo da niko neće imati štete primjenom ovog zakona, koji je, kaže, predložen radi zaštite interesa RS.

Pojasnio je da se Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama povećava koncesiona naknada za hidroelektrane i termoelektrane za 10 posto u odnosu na naknade po Zakonu o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije.

Đokić tvrdi da se predloženim odredbama štite i ranija prava lokalnih zajednica kao korisnika koncesione naknade, te predviđa i veći obuhvat elektroenergetskih subjekata koji će uplaćivati koncesionu naknadu.

Parlament rad nastavlja i sutra razmatranjem prijedloga zakona o prestanku važenja Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije, također po hitnom postupku.

Na dnevnom redu je još 29 tačaka, među kojima i odluke Vlade RS o zaduženjima za "Željeznice RS" i autoput Banja Luka-Doboj te o garancijama koje RS može izdati u ovoj godini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.