BIH

Vladika Grigorije potpisao Platformu za mir: Istinski mir je jedina opcija za ove prostore

P. M.

8.2.2018

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije potpisao je Platformu za mir u okviru petog simposiona "Teologija u javnoj sferi" koji je počeo danas u Trebinju.

Platformu za mir, vladika je potpisao u ime Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini, odnosno u ime svih vjerskih zajednica u BiH.

Prema njegovim riječima, osnovna misao vodilja ovogodišnjeg simpozija je da nam je sve uzaludno ako ne bude mira. 

- Kao što mir ne smije biti lažan, tako ni borba za mir ne smije biti neiskrena, niti se svoditi na ponavljanje istih, ustaljenih fraza, nerijetko lišenih smisla i bilo kakvog značenja. Svaka ideja o miru suštinski je važna jer ako hoćemo da živimo kao normalni ljudi, mir više ne može da bude prazna riječ jer mi vrlo često pominjemo one krupne riječi kao što su mir, sloboda i ljubav, ali te riječi ne smiju da ostanu samo na usnama, one moraju postati treptaj našeg bića i ispuniti nas osjećanjem da moramo nešto da činimo i djelamo - istaknuo je Grigorije.

Govoreći o sve prisutnijoj temi odlaska mladih iz BiH, Grigorije je naglasio da je to goruće pitanje kojim treba da se pozabave svi akteri civilnog društva i daju razlog ljudima da ostanu u svojoj zemlji.

- Odlazak građana poprimio je razmjere biblijskog egzodusa. Oni koji bi prvenstveno trebalo to da spriječe, ako se uopće oglašavaju ovim povodom, pominju samo potrebu jačanja i razvijanja ekonomije koristeći u ovom slučaju izlizane fraze koje tupo odjekuju kao da je snažna i razvijena ekonomija jedini preduvjet ostanka i opstanka na ovim prostorima. Čemu snažna ekonomija ukoliko će se i ona, kao i sve na ovim prostorima, urušiti kao kula od karata usljed nekog novog ratnog sukoba - naglasio je Grigorije. 

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović ukazao je na značaj ovakvog jednog skupa i aktuelnost tema koje će biti prezentirane publici.

- Malo vremena je bilo potrebno da simpozij postane potreba, ne samo ove sredine i istočne Hercegovine, nego, ako je suditi po imenima učesnika i temama koje se na njemu kandiduju ukupne naučne misli u regionu - zaključio je Petrović.

Platforma za mir je dokument kreiran u formi deklaracije i razvijen kao rezultat intezivnog rada mirovnog projekta PRO-Budućnost, u više od 60 lokalnih zajednica u BiH.

Ovo je prvi put da su dokument direktno podržali i predstavnici vjerskih zajednica i crkava u BiH, što šalje poruku da je stabilan i trajan mir zajednički temelj za sve ljude u ovoj zemlji, bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.