CIA je znala sve o programu vojne i avio-industrije u SFRJ: Posebna pažnja je na tvornici u Mostaru

Večernji list
08.02.2018 17:49

Među stotinama hiljada deklasificiranih dokumenata koje je na svojoj službenoj internetskoj stranici objavila američka Centralna obavještajna agencija (CIA), velika pažnja posvećena je izgradnji tvornice SOKO u Mostaru, piše Večernji list.

"Top secret” 

Pod oznakom “top secret” (“strogo čuvana tajna”) CIA-ini obavještajci su do detalja opisali početak, namjenu i vrste oružja, vojnih letjelica koje će se proizvoditi u tvornici SOKO u Mostaru. 

Godinama su pratili razvoj te namjenske industrije i o tome u tančine izvještavali svoje pretpostavljene u Pentagonu. U dokumentima koji datiraju još s početka 50-ih godina prošloga stoljeća detaljno se navodi ko će i kako te zbog čega stajati iza projekta izgradnje tvornice SOKO. 

Spominju se imena tadašnjih jugoslavenskih vojnih dužnosnika koji će učestvovati u cijeloj operaciji.

Tačno se navodi površina tvornice na nekoliko desetaka stranica pod oznakom “stroga tajna” na kojima CIA-ini agenti opisuju sve tipove vojnih i školskih aviona, helikoptera koji su se u tvornici SOKO proizvodili, zajedno s vrstom naoružanja, koje će letjelice sa sobom nositi. 

Napravljene skice

Napravljene su i skice tih letjelica, kao i skica zemljišta na kojem će se tvornica graditi s pomoćnim uzletištem. U tajnim CIA-inim arhivama spominje se i tada mala siromašna općina Široki Brijeg u kojoj se, prema njihovim obavještajnim informacijama, trebala graditi, kako piše u dokumentu, aerodrom.

U dokumentu, koji pod oznakom “top secret” datira iz 1950. godine, se, osim izgradnje aerodroma u blizini općine Široki Brijeg, negdje oko MZ Knešpolje, spominje i njezina namjena. Aerodrom je, prema informacijama CIA-e, trebala služiti za letove aviona, obuku budućih pilota kadeta iz vojno-zrakoplovne škole u Mostaru, koja se tek trebala uspostaviti.

NA VRH