BIH

Spomenik na Šehitlucima u Banjoj Luci u katastrofalnom stanju: Ni gradski, ni državni, ni entitetski

Spomenik na Šehitlucima: Uprkos zabranama, mnogi se na njega penju

G. DAKIĆ

9.2.2018

Iako je spomenik na banjalučkim Šehitlucima prije pet godina proglašen nacionalnim spomenikom, i dalje je u veoma lošem stanju. Komadi spomenika otpadaju, a novca za njegovu sanaciju nema. Nedavno je s njega otpao poveći betonski komad, a slično oštećenje desilo se i prije više od mjesec, tokom olujnog nevremena koje je pogodilo grad na Vrbasu.  

Najljepši pogled

Igor Radojičić, gradonačelnik Banje Luke, podsjetio je da je spomenik palim Krajišnicima u Narodnooslobodilačkoj borbi (NOB) pod zaštitom BiH te da Grad nema nadležnosti kad je riječ o njegovoj obnovi.

- Grad nadležnost ima samo kad su u pitanju prilazni putevi i sanirat ćemo ove godine stepenice. Sam spomenik nije u našoj nadležnosti i ne možemo ga ni obnoviti niti finansirati bilo kakve radove, a ne možemo mu ni pristupati - naveo je Radojičić.

Građani okupljeni u “Rekreativnoj zoni” godinama upozoravaju na ozbiljnost i opasnost penjanja na spomenik na Šehitlucima. Mnogo je onih koji se penju na spomenik s čijeg se vrha pruža jedan od najljepših pogleda na Banju Luku.

- U gradnji spomenika korišten je dobar i kvalitetan kamen, ali ne za ova područja, s niskom temperaturom i velikom vlagom. Iako se u ono vrijeme možda pogriješilo s odabirom kamena za spomenik i to predstavlja veći izazov za restauraciju, samo okruženje oko spomenika je, također, u veoma lošem stanju i njega nije problem urediti – naveo je Tihomir Dakić iz “Rekreativne zone”.

Tokom ratnog perioda, istaknuo je on, prema spomeniku su se posjetioci odnosili veoma loše i u tom periodu je znatno oštećen, izvana i iznutra.

Ogromna oštećenja, a novca za sanaciju nema

Urađen projekt

Milijana Okilj, načelnik Odjeljenja za kulturno-historijsko naslijeđe u Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske, kazala je da je projektna dokumentacija za obnovu spomenika urađena prije više od deset godina, ali da radovi nikad nisu izvedeni.

Otkriven 1961. godine

Spomenik je djelo akademskog vajara Antuna Augustinčića i podignut je u znak sjećanja na nekoliko hiljada krajiških boraca koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu. Svečano je otkriven na Dan ustanka naroda BiH 27. jula 1961. godine, iako je odluka o njegovom podizanju donesena još 1953. Autor je već 1948. počeo raditi na skicama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.