BIH

Izvještaj CCI-ja o radu kantonalnih vlada u prošloj godini: Neozbiljne i neposvećene, nisu usvojile ni pola planiranih zakona

S. Saletović/Avaz.ba

M. R. S.

9.2.2018

Kantonalne vlade nisu uspjele usvojiti ni pola zakona koje su imale u planu u prošloj godini, što dovoljno govori o njihovom radu i produktivnosti.

Podaci su ovo nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa (CCI) koja je danas predstavila rezultate svog monitoringa rada vlada kantona u FBiH u prošloj godini.

- Na dnevnim redovima sjednica kantonalnih vlada značajnijih mjera je procentualno bilo izuzetno malo. Na zakone otpada manje od dva posto, a strategije nisu zauzimale niti jedan posto – kazala je danas Vesna Milas iz CCI-ja.

Zabilježen je zastoj u realizaciji Reformske agende, a Ana Lučić iz CCI-ja napominje da nije došlo ni do očekivane smjene nekih ministara zbog skandala s kojim su povezani. Kao primjeri su navedeni SDA-ov ministar finansija u BPK, koji je pravosnažno presuđen za falsifikovanje diplome, SDA-ov ministar unutrašnjih poslova u TK, koji je ocijenjen kao nedostojan funkcije koju obavlja, HDZ-ov ministar unutrašnjih poslova u Livanjskom kantonu, čija su djeca u susjednoj državi primala stipendije za studente slabijeg socijalnog statusa, dok ostavki nije bilo ni u Vladi HNK, gdje je Sud potvrdio da je Vlada prije tri i po godine nezakonito imenovala komesara policije.

Kako je istaknuto, neke vlade su provele čak šest i osam mjeseci bez rada na zakonima, a masovna pojava je kašnjenje i nepoštivanje propisa kod donošenja programa rada u propisanom roku, čemu je uzrok nedovoljna ozbiljnost i neposvećenost.

Naglašena je socijalna neosjetljivost nekih kantonalnih vlada, a kao primjer je izdvojena Vlada Tuzlanskog kantona koja je prošle godine bez zdravstvene zaštite ostavila djecu iz socijalno ugroženih porodica koja nisu pohađala školu, kao i nezaposlene trudnice, pravdajući se da je to nečija drugo nadležnost.

 I dok se različiti nivoi vlasti nadmudruju šta je čija obaveza, nema para za bolesnu djecu i trudnice, ali ima za plaće, privilegije i novi vozni park – ukazala je Lejla Deronja-Suljić iz CCI-ja.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.