BIH

Produženo važenje Protokola između VMBiH i Vlade Slovenije u oblasti obrazovanja

Fena

9.2.2018

Ministarstvo civilnih poslova (MCP) Bosne i Hercegovine finalizira aktivnosti u vezi s produženjem važenja Protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o saradnji u oblasti obrazovanja.

Ovim se Protokolom konkretizira saradnja u smislu uzajamnog osiguranja jednakih mjerila u vezi s plaćanjem troškova školarina, koja se primjenjuju za domaće studente.

U skladu s propisanom procedurom, MCP je pribavio saglasnosti svih nadležnih obrazovnih vlasti u BiH. U toku je pribavljanje mišljenja Ministarstva finansija i trezora BiH, nakon čega će Protokol biti upućen na razmatranje i usvajanje Vijeću ministara.

Kako je najavljeno iz MCP-a, planirano je da Protokol bude potpisan prije kraja ove akademske godine.

BiH i Republika Slovenija zaključile su Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja i nauke u oktobru 1999. godine.

Na osnovu člana 15. ovog sporazuma, zaključen je i spomenuti Protokol između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o saradnji u oblasti obrazovanja, koji predstavlja nastavak saradnje između dvije zemlje.

Protokol je zaključen u Sarajevu, 25. jula 2013. godine i na snazi je do kraja ove akademske godine, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.