BIH

Demobilisani borci: Vlasti imaju rok do 28. februara da ispune naše zahtjeve

T. ROKVIĆ

11.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

(Foto:T. Rokvić/Avaz.ba)

Demobilisani borci Armije RBiH koji već osam mjeseci borave u improviziranom kampu ispred Federalne vlade juče su nakon dvosatnog sastanka na kome su pored boraca iz kampa prisustvovali i predstavnici boraca iz drugih 25 općina, odlučili u znak upozorenja blokirati ulicu ispred Vlade.

Naime, oko 14 sati njih stotinjak izašlo je na ulicu i zaustavilo saobraćaj na pola sata. 



Grabovac: Dali smo rok do 28. februara

Prema riječima predsjednika Udruženja zaboravljeni branitelji borci BiH, Drage Grabovca, demobilisani borci će dati rok vlastima do 28. februara da riješe njihove zahtjeve. Dodaje da očekuju da jedna tačka dnevnog reda na narednoj sjednici Federalnog parlamenta bude posvećena upravo tom pitanju.

-Oni trebaju zasjedati i usvojiti naše zahtjeve. Braniteljski dodatak, ali i da se izradi registar boraca. Registar koji je objavio ministar Salko Bukvarević je krivotvorina. Prema njegovom registru više se rađa branitelja nego što ih umire- kazao je Grabovac.

Salihović: Policiji smo rekli da je glavni ministar

Nakon povratka u kamp, kako tvrdi Naim Salihović, pripadnici specijalne policije tražili su ime glavnog u kampu, na što su ih borci uputili na Federalnog ministra za boračka pitanja Salku Bukvarevića.

-Došla su dva specijalna policajca zbog naše blokade saobraćaja i tražili glavnog od nas. Rekli smo mu da je adresa na koju se trebaju obratiti ministar Bukvarević jer je on naš glavni. Otišli su nakon toga – kaže Salihović.

Borci poručuju da je današnja blokada ceste bila upozorenje, te da svi dalji koraci zavise od odluka Parlamenta. Dodaju, da su do tada moguće kraće blokade ulica poput današnje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.