BIH

Veliki broj tužbi za klevetu u BiH pokazatelj nespremnosti za dijalog i kritiku

( Fena)

Fena

10.2.2018

Veliki broj tužbi za klevetu u Bosni i Hercegovini pokazatelj je odsustva tolerancije i spremnosti za javni dijalog i kritiku u bh. društvu, ocijenjeno je danas na dvodnevnom inter-profesionalnom seminaru za pravosuđe i medijske aktere o zaštiti od klevete.

Seminar je okupio advokate, sudije, medijske eksperte, novinare te međunarodne eksperte za pitanja klevete, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Cilj skupa, na kojem je istaknuto da tužbe često služe kao sredstvo za obračun s novinarima što ima obeshrabrujući efekat na rad novinara posebno u manjim sredinama, je da se unaprijedi zastupanje novinara, urednika i izdavača i odbrana pred sudovima od optužbi za klevetu.

Također, radionica je posvećena unapređenju sudske prakse i procesuiranju slučajeva klevete na način koji će promovirati član 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima i primjenu standarda Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u zaštiti slobode izražavanja.

- Ne postoji pouzdan podatak o ukupnom broju kao ni o ishodima sudskih procesa u predmetima klevete - napomenuo je pravnik i medijski ekspert Mehmed Halilović.

Dodao je da su u dosadašnjoj primjeni važećih zakona o zaštiti od klevete u sudskim postupcima najviše sporne privremene zabrane objavljivanja, medicinska vještačenja ili slobodna procjena nematerijalne štete, te određivanje visine obeštećenja.

Advokatica i međunarodna ekspertica za pitanje klevete Vesna Alaburić govorila je o standardima Vijeća Evrope u kontekstu primjene Zakona o zaštiti od klevete i to kroz analizu ključnih presuda Suda za ljudska prava u Strazurgu.

- Evropski sud za ljudska prava kroz presude promovira odgovorno novinarstvo - kazala je Alaburić i dodala kako je presuda u korist novinara izvjesnija ukoliko autor medijskog sadržaja iscrpi sve načine utvrđivanja istine.

Sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Sanela Gorušanović Butigan mišljenja je da je u sudskim postupcima klevete često iz predmetnih medijskih sadržaja jasno da nema dobre namjere, ali ipak osnova za donošenje presude su dokazi koje stranke iznesu na sudu.

Dvodnevnu radionicu o primjeni evropskih standarda u procesuiranju slučajeva klevete u BiH organizirali su Vijeće Evrope i Udruženje BH novinari u okviru JUFREX - zajedničkog projekta EU i Vijeća Evrope - Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi govora u medijima jugoistočne Evrope.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.