BIH

"Visočki aerodrom" SDA-ov projekt za obmanu: Gdje su nestali milioni, kamioni, avioni...

Lokacija gdje je trebao biti sagrađen aerodrom: Isprazna priča povlačila se godinama

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

11.2.2018

Informacija da na prodaju idu sve parcele na kojima je trebao biti sagrađen aerodrom u Visokom, o čemu smo već pisali, konačno je srušila mit o realizaciji tog projekta, kojim je SDA duže od dvije decenije obmanjivala javnost.  

Istovremeno, ovim se otvara pitanje hoće li iko istražiti na koji je način 26 lokacija koje su u vlasništvu Kožarsko-tekstilnog kombinata (KTK) Visoko isknjižene 2000. godine iz poslovnih knjiga KTK, o čemu su dostavljeni i pisani dokazi „Avazu“.

Prodaja u bescjenje

Dalje, uprkos tome što će ročište o prodaji ovih parcela, najavljeno, kako saznajemo, za naredni mjesec, biti održano po tužbi obespravljenih radnika KTK Visoko, koji na taj način žele doći do svojih potraživanja, pitanje je ko stoji iza naizgled radničkih tužbi i kome je u interesu da zemljište vrijedno najmanje 36 miliona KM bude prodato u bescjenje.

Upućeni izvori, koji žele ostati anonimni, tvrde da se u prodaju nekretnina KTK „u ime radnika“ i ide samo kako bi neko, opet blizak SDA, hajrovao i, kako se već sada priča, po cijeni od milion maraka dobio ogromno bogatstvo.

Ukazuju i na potrebu da se u razjašnjenje svih okolnosti u vezi s nesagrađenim visočkim aerodromom, uključujući navodna ulaganja privatnih firmi veća od 37 miliona KM, a za koja postoji sumnja da su fiktivna, moraju uključiti istražni organi i FBiH i države.

Faksimil iz revizorskog izvještaja KTK Visoko: 26 lokacija koje su isknjižene iz finansijskih knjiga

Poseban interes

- Neko mora vidjeti gdje su ti milioni, građanima u ratu oduzimani kamioni i druga mehanizacija koji nikad nisu vraćeni, kao i nikad kupljeni avioni o kojima se pričalo i za koje su pare obećavane iz Malezije i drugih država, a nikad se nije saznalo jesu li i došle u BiH i gdje su završile - kaže jedan od naših sagovornika.

Istraga je neophodna, ističu oni, naročito zbog toga što je u vezi s gradnjom aerodroma Visoko odluku da je to područje od općeg interesa donijelo Predsjedništvo BiH još 1993. godine i nikad je nije povuklo.

S druge strane, ističu i da FBiH ima interes da zaštiti imovinu KTK Visoko, jer je Vlada FBiH većinski vlasnik tog preduzeća.

Propale tužbe  

Prije nekoliko godina menadžment KTK Visoko pokušao je tužbom vratiti oduzete nekretnine u svoj posjed. Dokazano je i da je prije agresije na BiH KTK, koji se bavio i poljoprivrednom proizvodnjom, u tu parcelu uložio više miliona maraka u kultiviranje zemljišta. Tužba je djelimično bila i uvažena. No, promjenom menadžmenta aktivnosti na vraćanju nekretnina su zaustavljene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.