BIH

SDP predlaže izmjene Izbornog zakona koje će svim kandidatima dati jednake šanse na izborima

Magazinović: Obavljeni razgovori s parlamentarnim strankama

E. Ma.

12.2.2018

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH uputit će u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH kojim će predložiti spuštanje cenzusa na deset. 

Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije, ovako bi značajno bila olakšana mogućnost osvajanja mandata u svim organima zakonodavne vlasti na nivou BiH.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović je rekao da su obavljeni razgovori sa parlamentarnim strankama te da su naišli na razumijevanja i u Predstavničkom domu i u Domu naroda PSBiH.

On je rekao da je potrebno smanjiti unutrašnji izborni prag sa 20 na 10 posto jer je to jedini način da se ispoštuje i izborna volja građana i stranke koja stavlja kandidate na listu.

Ranije je taj prag bio pet posto.

On je rekao da ako stranka dobije 10.000 glasova, kandidat sa liste bi morao osvojiti najmanje 500 glasova, a da po novom izbornom pragu od 20 posto  uvodi disbalans između onoga što stranka predlaže i glasova građana. 

- To znači da su liste zatvorene, i da glas glasača ne vrijedi. U najvećem broju slučajeva lista ostaje onakva kakvu je napravila stranka. Naš prijedlog je da se unutrašnji prag od 20 posto smanji na 10 posto - kazao je Magazinović. 

On je kazao da najveći broj građana uopće ne zna da postoji unutrašnji prag.

- Želimo da ostvarimo mogućnost da se glas birača može očitovati i kroz zakonodavna tijela - kazao je Magazinović

Generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić istaknuo je da prag od 20 posto nije dobar jer ne poštuje volju građana, ali isto tako da ni prag od pet posto.

Dodao je da je neprihvatljivo da CIK sam donosi odluku koja neće biti u skladu sa Ustavom FBiH.

Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH bit će upućen u Parlamentarnu skupštinu BiH po hitnom postupku s obzirom na to da je državni organ zakonodavne vlasti nadležan za izmjene i dopune ovog zakona. Podsjetimo, PDPSBiH usvojio je prijedlog Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva BiH da cenzus na stranačkoj listi za osvajanje mandata na lokalnim izborima bude podignut sa pet na deset, a na općim na 20 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.