BIH

Direktor UIOBiH Miro Džakula za "Avaz" o oslobađanju od dažbina: Očekujemo porast narudžbi putem interneta

Džakula: Veće povlastice od dosadašnjih

S. DEGIRMENDŽIĆ

12.2.2018

Odluka o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina mogla bi stupiti na snagu do kraja ovog mjeseca, potvrdio je za „Dnevni avaz“ direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula.  

On kaže da u UIOBiH očekuju da će, nakon stupanja ove odluke na snagu, porasti broj narudžbi robe putem interneta.

Lični prtljag

Džakula pojašnjava da će građani uskoro i pri uvozu robe iz inozemstva koju će imati uz sebe lično, ili je dobivati putem pošte, imati veće povlastice od dosadašnjih.

- Kada osoba ulazi na carinsko područje BiH, trenutno ima pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina na robu koju unosi u svom ličnom prtljagu za vlastite potrebe do vrijednosti od 200 KM. Stupanjem na snagu i početkom primjene nove odluke, ta vrijednost bit će povećana do iznosa od 600 KM - pojašnjava Džakula.

S druge strane, prema trenutnim propisima, građani BiH koji dobivaju pakete iz inozemstva, uvozne dažbine ne plaćaju na pakete zanemarive vrijednosti do iznosa od 50 KM. Izmjene idu znatno u korist građanima.

- Ta vrijednost povećava se do iznosa od 300 KM ako fizičko lice naručuje robu iz inozemstva i plaća je prilikom narudžbe. S druge strane, oslobađaju se od plaćanja uvoznih dažbina paketi do vrijednosti od 90 KM ako fizička lica iz BiH dobivaju paket od fizičkih lica iz inozemstva bez bilo kakvog plaćanja - kaže direktor UIOBiH.

 Carinski referat

Džakula kaže i da je, prema podacima UIO u 2017. godini, kroz tri carinska referata koja se nalaze kod pošta u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci građanima BiH pristiglo 7.138 paketa koji su obrađeni putem poštansko-carinske deklaracije. Ukupno obračunate i naplaćene uvozne dažbine po osnovu carinjenja pošiljki koje su putem pošte pristigle u BiH u 2017. iznose oko 1,4 miliona maraka.


 Dodatne provjere  

Direktor UIOBiH napominje i da će se vršiti kontrola pošiljki, naročito u smislu da će na njoj morati biti vidljivo da je namijenjena za vlastite potrebe, a ne daljnjoj prodaji u BiH.

- Sasvim je jasno da će u provjerama biti evidentirana i lica koja konstantno naručuju određenu robu, te će u tom pravcu biti izvršene dodatne provjere - najavljuje Džakula.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.