BIH

SKANDALOZNO / Direktor ADSFBiH i bivši Čamparin savjetnik krši zakon

Begić na sjednicama organa SDA: Politički pristrasan kadar

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

12.2.2018

Refik Begić, direktor Agencije za državnu službu (ADS) FBiH, član je SDA i nespojivošću ove dvije funkcije direktno krši Zakon o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH.  

Taj zakon, naime, jasno kaže da ljudi koji se biraju na rukovodeće pozicije u državnim agencijama ne smiju istovremeno biti članovi stranaka. A Begić je, kako je navedeno i na zvaničnoj internetskoj stranici SDA, član Glavnog odbora te stranke!

Naplata duga

Zabrinjavajuće je, ali i indikator o jačini Begićeve konekcije s vrhom SDA, to što on skoro redovno prisustvuje sjednicama Predsjedništva SDA, premda nije član tog organa svoje stranke!  

Zanimljivo je da je Begić, što i on sam navodi u biografiji na internetskoj stranici ADS-a, na sadašnju funkciju došao direktno iz Kabineta Aljoše Čamapre, federalnog ministra unutrašnjih poslova i kadra SDA, kojem je do 2016. godine bio savjetnik.

Upravo u to vrijeme Čampara je, pričalo se tada, zajedno s Fadilom Novalićem i Asimom Sarajlićem ishodio smjenu tadašnjeg direktora Agencije Seada Masle, kako bi na njegovu poziciju postavio dotadašnjeg savjetnika Begića.

Upravo ovih dana došlo je vrijeme da Čampara i Novalić zatraže od Begića protuuslugu, pa on kao „njihov advokat“ danima dezavuira javnost o zahtjevu za poništenje konkursa za direktora i zamjenika direktora Porezne uprave FBiH, koji je uputila ministrica finansija FBiH Jelka Milićević.

Ona ovih dana pojašnjava da je Agencija tražila od nje kao resorne ministrice da u roku od pet dana predloži kandidate za imenovanje direktora i zamjenika direktora Uprave, ali da ona to ne može učiniti jer je na konkursu bodovni prag prešao samo jedan kandidat, i to Šerif Isović, a od nje se traži da pošalje dva imena.

Podaci o Begiću s web-stranica ADS FBiH i SDA

Bitan kotačić

Uzaludna su ova njena pojašnjenja kad Begić, očito po nalogu svojih stranačkih šefova, ovih dana, čak i subotom, drži pres-konferencije na kojima brani stav da je poništenje ovog konkursa nezakonito te svoju priču o Isoviću vrti po portalima iza kojih stoji SDA.

No, nakon objelodanjenih veza Begića i SDA, nije ni čudo što on, kao bitan kotačić u mehanizmu SDA za instaliranje svojih kadrova na važne funkcije, pokušava po svaku cijenu održati u životu konkurs koji bi omogućio imenovanje Šerifa Isovića, aktuelnog v. d. direktora PUFBiH, na poziciju direktora u naredne četiri godine.   

Kako očekivati nepristrasnost

Svi oni kojima su poznate činjenice o njegovim vezama sa SDA, s pravom se pitaju kako od Begića očekivati profesionalizam i nepristrasnost na funkciji koju obavlja. Također, postavlja se pitanje kako vjerovati u njegove tvrdnje o zakonitosti konkursa na kojem je prošao jedino Isović, kad i sam Begić krši zakon.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.