BIH

Istražuje se ko je prao novac na gradnji državnog zatvora

Državni zatvor: Gradi se 12 godina

Piše: S. KURT

12.2.2018

Državni zatvor, koji se gradi već 12 godina, mogao bi biti otvoren do kraja ove godine. 

Ovo prognozira ministar pravde BiH Josip Grubeša, koji već duže vrijeme vlastima, pravosudnim institucijama i javnosti otvoreno ukazuje da „nešto nije u redu“ i poziva da se objelodani ko je kriv što zatvor gradimo duže od deceniju.

Novi problem

Ministar pravde početkom januara dobio je anonimni mail u kojem se navode imena onih za koje se sumnja da su zloupotrijebili položaj i prali novac u slučaju gradnje zatvora.

- Taj mail uputio sam nadležnim institucijama. Promptno su me pozvali, dao sam podatke koje sam imao. Oni već rade na tom predmetu - kaže ministar pravde BiH i dodaje:

- Otkako sam na čelu Ministarstva pravde, u posljednje tri godine, gradnja zatvora tekla je određenom dinamikom, uz probleme koje sam javno isticao. I donedavno sam smatrao da smo pri kraju puta. A onda smo naišli na novi problem – govori Grubeša za „Avaz“.

Pojašnjava da je u septembru prošle godine načelnik općine Istočno Sarajevo promijenio odluku o tehničkom prijemu te znatno povećao cijenu.

- Istočna Ilidža, gdje će biti zatvor, 2003. godine odlukom o tehničkom prijemu odredila je da je kvadrat 1,5 KM. Prema tome smo i napravili proračun, ostavili 100.000 KM za tu stavku. Međutim, mjesec dana prije nego što smo zatražili tehnički prijem, načelnik je promijenio odluku te naglasio da cijena ide jedan posto od cijene zatvora, što je pet puta skuplje nego što je dogovoreno - pojašnjava Grubeša.

Grubeša: Institucije već rade na predmetu

Po starom

Odmah se reagiralo, žalba Ministarstvu građenja RS nije dala rezultate.

- Došli smo do cijene od 526.000 umjesto stotinu hiljada. Načelnik nam je rekao da on ne može drugačije – ističe Grubeša.

Bilo je jasno da od postavljenog roka za otvaranje zatvora, kraj prošle godine, nema ništa.

- Mi smo projekt koji košta 40 miliona eura odužili toliko dugo, a radimo sve po starom – dodaje Grubeša.

Problemi nisu riješeni, ali računa se da će sredinom ovog mjeseca početi tehnički prijem, koji treba trajati dva mjeseca. To, međutim, ne znači da će zatvorenici, njih oko 260, raspoređeni po entitetskim zatvorima, odmah biti smješteni u državni zatvor.

Bit će to mali grad

- Zatvor je institucija, mali grad, tu će biti 350 zatvorenika i pritvorenika, još 250 ljudi koji će ih opsluživati. Napravili smo plan i nakon tehničkog prijema trebat će nam još šest mjeseci za uspostavu zatvora – kaže Grubeša.

U međuvremenu, traži se rješenje za imenovanje rukovodstva zatvora. Zakon predviđa samo jednog direktora, a ostale institucije imaju tripartitno rukovodstvo, pa se ubrzano razmišlja kako i to riješiti.

- Primjer zatvora je pokazatelj da nas čeka teško razdoblje vladavine prava i našeg približavanja europskim integracijama – ističe Grubeša.

Šveđani bili šokirani

Ministar Grubeša kaže da su predstavnici međunarodne zajednice, posebno Šveđani, koji su najveći donatori za gradnju zatvora, bili šokirani odlukom načelnika općine Istočna Ilidža da preko noći poveća cijenu tehničkog prijema.

- Pitali su nas da li bi tako bilo i da su gradili „Ikeu“ na tom području. Šaljemo lošu poruku svim budućim investitorima i loš primjer svim općinama - dodaje Grubeša.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.