BIH

Političari koriste etničke napetosti za svoju ličnu korist

E. HALIMIĆ

12.2.2018

U ovoj godini ugledna međunarodna nevladina organizacija „Nacionalni demokratski institut“ (NDI) provela je u BiH istraživanje javnog mnijenja koje je pokazalo da čak 85 posto bh. građana smatra da političari koriste etničke napetosti za svoju ličnu političku korist.  

Etnička linija

- Više od dva desetljeća nakon što je Dejtonski mirovni sporazum okončao rat, politička scena u BiH ostaje podijeljenja po etničkoj liniji, a javni diskurs često se usredotočuje na podjelu moći između etničkih skupina. Konkurentni interesi tih grupa i duboko nepovjerenje među njima doprinijeli su dugotrajnim političkim sukobima na svim nivoima vlasti, stvarajući frustraciju među građanima i otežavajući reformske napore potrebne za unapređenje demokratske tranzicije zemlje i ostvarivanje uvjeta za članstvo u Evropskoj uniji (EU) – navodi se u analizi NDI.

Podsjećamo kako bi se pravazišla ova situacija, 28. septembra ove godine NDI je okupio predstavnike 19 od 22 glavnih političkih stranaka koji su na kraju dvodnevne konferencije na Jahorini potpisali Deklaraciju o ciljevima političkih stranaka iz BiH u 21. stoljeću.

U analizi se naglašava da su višestranačke deklaracije rijetki primjeri uspješne saradnje u BiH, kao državi koja i dalje ostaje etnički podijeljena.

Politolog Adis Arapović za „Avaz“ kazao je da međunarodne organizacije poput NDI izražavajući kritiku na djelovanje monoetničkih stranaka iste trebali bi i imenovati.

- Deklaracija koja je potpisana je dobro došla vijest i njom se pokušava skrenuti pažnja da se političke stranke trebaju kretati u okvirima zakona i običaja koji vrijede u demokratskim društvima. Ali i vladine i nevladine međunarodne organizacije moraju biti eksplicitnije kad iznose stavove da BiH nanosi štetu etnocionalno ponašanje političkih stranaka – smatra Arapović.

Arapović: Nismo prošli fazu političkih nacionalnih pokreta

Zarobljena država

Dodaje da se radi se o zarobljavanju države pod interese nekolicine vladajućih stranaka koje ustvari pravu namjeru kriju iza populizma i patriotizma, a razlog njihovog postojanja je krađa društvenog bogatstva i zadržavanje pozicija koje su stekli unazad 20 godina.

- Tu postoji veliki prostor koji nije popunjen rečenicama koje se moraju izgovoriti, nisu sve stranke na jednak način nacionalističke i odgovorne za loše stanje u zemlji. A oni koji jesu moraju na pravi način biti i adresirani. Inače, postoji ogromni prostor da se stranke sličnih programskih i ideoloških stavova približavaju i to je jasno, ali će prvo morati proći faza političkih nacionalnih pokreta – istakao je Arapović.

Prema njegovim riječima, SDA nikad nije postala iz nacionalnog, etničkog i antikomunističkog pokreta moderna stranka narodnjačkog ili pučkog tipa.

- To se na sličan način nije desilo ni sa HDZ-om, a s treće strane u RS se opet na ideološkoj osnovi nije desilo profilacija između desnice i ljevice – naglasio je Arapović.

Medlin Olbrajt je predsjednica NDI

Predsjednica Upravnog odbora „Nacionalnog demokratskog instituta“ je Medlin Olbrajt (Madeleine Albright) inače američka demokratska političarka češkog porijekla koja je bila 64. državni sekretar SAD-a i prva žena na tom položaju u historiji SAD. Olbrajt je služila u administraciji predsjednika SAD Bila Klintona (Bill Clinton). Ima titulu doktora nauka na Univerzitetu Kolumbija, a dobila je i brojne nagrade i priznanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.