BIH

Oštra svađa ministara: Čampara i Novalić obmanuli Vladu o izboru Lukača, protiv njih podnesena kaznena prijava

Lukača na čelu FUP-a podržava samo SDA

Večernji list

13.2.2018

Posve su popucali „koalicijski“ odnosi na pretposljednjoj sjednici Vlade Federacije BiH kada je ministrima predočen cijeli postupak navodnog izbora direktora Federalne uprave policije (FUP) na čijem mjestu pod svaku cijenu Stranka demokratske akcije nastoji zadržati vječnog Dragana Lukača koji je u potpunosti pod nadzorom te stranke i njezina ministra unutarnjih poslova Aljoša Čampare, piše "Večernji list".

Naime, na toj su sjednici dužnosnici SDA doslovno nastojali dovesti ministre iz HDZ-a BiH i Saveza za bolju budućnost pred svršen čin, a što su ranije napravili obmanjujući ih glede načina biranja direktora FUP-a.

Skandal

Naime, ministar Čampara je protivzakonito posve zaobišao izvjestiti kolege, odnosno Vladu, o presudi Općunskog suda u Sarajevu vezano za slučaj izbora direktora policije Lukača te je prepustio da taj spor ode u zastaru, odnosno da se na njega ne može žaliti, i doprinio da se okonča spor u korist tog policijskog dužnosnika.

Nakon što se pokušalo aminovati njegov izbor, odnosno produžiti mu mandat, ministri iz redova HDZ-a BiH i SBB-a BiH tome su se oštro usprotivili. Nakon toga krenula je oštra rasprava kolega u radu policije, ali i odnosu ministara. Pri tome su iz SDA pokušali blefirati i poručili kako je zakonska obaveza potvrditi tu odluku, no kolege koji se očito ne slažu s imenovanjem Lukača odbili su popustiti. Zanimljivo je, međutim, kako taj sukob, tokom kojeg su sjevale iskre, uopće nije do sada procurio u javnost iako je doslovno značio daljnje zaoštravanje odnosa, a što se odrazilo i na donošenje drugih odluka u radu Vlade.

S obzirom na to da su ministar Čampara, ali i premijer Fadil Novalić prekršili procedure, reagirali su brojni ministri, a ministrica okoliša i turizma podnijela je kaznenu prijavu protiv premijera Novalića i ministra Čampare zbog obmanjivanja i skrivanja dokumenata o statusu direktora Lukača.

Prijava je podnesena Kantonalnom tužilaštvu koje će odlučiti postoji li osnova za vođenje istrage o ovom prvorazrednom skandalu. Posebnu zbog toga što je Lukač već morao po sili zakona ići u penziju.

No, on to ne planira učiniti i u tome ga svesrdno podupire SDA kako ne bi „izgubio“ nadzor nad tom institucijom, odnosno d ana mjesto prvog policajca FBiH dođe policijski dužnosnik iz reda Hrvata kome nije jedini kriterij za imenovanje to što radi u interesu vladajuće bošnjačke stranke.

Poduzimanje nadležnosti

Umjesto da ode u penziju, Lukač je vodio više istraga kako bi pokušao na bilo koji način povezati hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića s kriminalnim radnjama, Lukač je čak u jednom od intervjua utvrdio kako njegova smjena nije realna, očito se uzdajući u SDA.

- Ta priča o smjeni, uklanjanju na bilo koji način, nije realna. Izuzev neke fizičke likvidacije - a bilo je i takvih prijetnji iz određenih mafijaških krugova koje sam spominjao. Sve u cilju da se spriječe neke istrage - rekao je nedavno Lukač. 

No, umjesto da se bavi poslom kojim se po opisu treba baviti, a ne kadroviranjem, Lukač je s Čamparom uputio više inicijativa kako bi se dalje centralizirao rad policije u Federaciji BiH, a ova policijska agencija doslovno predstavila kao ona koja koordinira sve poslove te preuzima nadzor čak i vezano uz promete, napose na autocestama. 

Jedna od posljednjih inicijativa koju pod svaku cijenu nastoje provesti po ministarstvima unutrašnjih poslova je potpuno finansijsko odvajanje MUP-ova i uprava policija. To bi značilo da MUP doslovno više nema nikakvu ulogu u sistemu sigurnosti. Ranije su Čampara i Lukač pokušavali također podmetnuti memorandum kojem je bio cilj da FUP dobije ulogu koordinatora rada kantonalnih uprava policije, kao i njihove međusobne saradnje. 

Hrvatski su policijski dužnosnici odbacili takav prijedlog zbog jasnih ustavnih nadležnosti, ali i sumnje u pokušaje centralizacije.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.