BIH

Druga faza za uvođenje jedinstvenog broja - 112 za hitne pozive u BiH

Parlament BiH: Izmjene zakona pred Domom naroda 20.februara

S. D.

13.2.2018

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine (PSBiH) na sjednici u četvrtak, u drugoj komisijskoj fazi, razmatrat će izmjene i dopune Zakona o komunikacijama BiH. Riječ je o izmjenama koje predviđaju uvođenje jedinstvenog broja za hitne slučajeve na nivou cijele BiH - 112.

Na ovaj način vrši se usklađivanje bh. zakonodavstva s legislativom Evropske unije u ovoj oblasti te ispunjava ranija preporuka Evropske komisije. Dopunama Zakona definirano je da je operator telekomunikacija dužan omogućiti svim korisnicima usluga besplatne pozive, SMS poruke na jedinstveni evropski broj za hitne situacije 112 i e-pozive, kao i pozive na druge pozivne brojeve za pristup hitnim službama u Bosni i Hercegovini.

Ove usluge bit će besplatne s bilo kojeg telefonskog uređaja, uključujući i sve javne telefonske govornice i uređaje za upućivanje e-poziva.

U prvom čitanju, ovaj prijedlog je nedavno podržao Predstavnički dom PSBiH, a o njemu će se također u prvom čitanju, na sjednici 20. februara izjašnjavati i Dom naroda PSBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.