BIH

Džafić lažnim podacima obmanjuje javnost!

Nema ni Upravu ni finansijskog direktora

M. AŠČIĆ

13.2.2018

„Željeznice FBiH“ ostvarile su operativnu dobit u 2017. godini od 18,9 miliona maraka, saopćeno je jučer iz ove državne firme!? U saopćenju se navodi da je riječ o operativnoj dobiti prije izdataka za kamate, porez na dobit i amortizaciju, što baca sumnju na validnost podataka koji su prezentirani javnosti, ali bez ikakvih jasnih pokazatelja i rezultata poslovanja koji bi to i potvrdili.

Da stvar bude gora, ova državna firma, osim generalnog direktora Enisa Džafića, nema nijednog člana Uprave, niti je Nadzorni odbor zasjedao ove godine.

Da je riječ o svjesnom obmanjivanju javnosti, što nije prvi put, govori i podatak da je ova firma 2016., zvanično, prema podacima koje je Džafić poslao, a Vlada usvojila na sjednici u Sarajevu, zabilježila gubitak od 31,6 miliona KM.

U izvještaju Vladi nigdje nisu spomenuti operativni podaci, niti se oni mogu izdvojiti iz  kompletnog poslovanja firme koja je najveći porezni dužnik u Federaciji s iznosom od 202,3 miliona maraka i najveći gubitaš u posljednjih deset godina.

Još je skandaloznije da su, prema zvaničnim podacima ove firme, „Željeznice“ za prvih šest mjeseci prošle godine zabilježile minus od 12,9 miliona maraka, što je navedeno i u izvještaju.

Ni u tom izvještaju ne navode se nikakvi operativni podaci niti se oni u sferi poslovanja državnih firmi uopće koriste kao relevantni. Pogotovo što na ovu „dobit“ nisu plaćeni ni izdaci na kamate i amortizaciju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.